Nyt

Akayed Ullah (27) valgte den travle busterminal, Port Authority, i morgentravlheden, fordi der var så mange juleplakater der, har han fortalt politiet. Jul provokerer jihadister.

Ullah siger, at han var inspireret af IS. Han havde tænkt sig at dø som selvmordsbomber og rive mange med sig. Men bomben gik af for tidligt. Han havde tapet den til kroppen. Ullah overlevede, men er hårdt såret. En tre-fire andre personer blev såret.

He chose the location because of its Christmas-themed posters, recalling strikes in Europe against Christmas markets, he told investigators, and set off bomb in retaliation for U.S. airstrikes on ISIS targets in Syria and elsewhere, several law enforcement officials said.

Ullah er fra Bangladesh. Han har arbejdet som chauffør og havde lovligt ophold.

A suspect, identified by the police as Akayed Ullah, 27, an immigrant from Bangladesh who lived in Brooklyn, was in police custody. He suffered burns to his hands and abdomen, and was in serious condition at Bellevue Hospital Center, according to Daniel A. Nigro, the commissioner of the New York Fire Department. Four other people had minor injuries, he said.

Lindsay Graham, en av de mest prominente republikanere i Kongressen, sagde i morgentimerne, at det var på tide man stoppede med at behandle terroristerne som almindelige kriminelle. – De er ikke kriminelle, de er illegal combatants, sagde Graham og brugte det udtryk, som fik George W. Bush til at sende jihadister til Guantanamo. De skulle ikke nyde godt af retssamfundets beskyttelse.

Det er i henhold til international lov. Krigere, som ikke er iført uniform og går til angreb, har ikke ret til samme beskyttelse, som soldater i uniform. Selve begrebet kriger er også afgørende. Så træder helt andre paragraffer i kraft end ved ordinære lovbrud.

ANNONSE

“The first thing I want to do is treat this as an act of terror not a common crime, and the Obama administration criminalized the war, the Trump administration followed that same model,” he continued. “I hope that will break here.”

Det er ingen tvivl om, at jihadisterne fører krig. Men de vestlige samfund reagerer meget langsomt. Selv Trumps USA fortsætter med at behandle terroristerne som almindelige kriminelle. Den sidste terrorist, Saifullo Saipov, fik «alle rettigheder» og bad om at få et IS-flag ved sin sygeseng.

Det er allerede for sent at erklære Ullah for en illegal combatant:

both federal and local law enforcement officials indicated that Mr. Ullah would be prosecuted in federal court in Manhattan by the office of the acting United States attorney for the Southern District of New York, Joon H. Kim. The attack is being investigated by the Joint Terrorism Task Force, which is made up largely of F.B.I. agents and New York detectives, along with investigators from a score of other federal, state and local law enforcement agencies.

 

Lindsey Graham: NYC bombing suspect should be held as enemy combatant

New York Bomber Was Inspired by ISIS Christmas Attacks, Officials Say

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE

Ét svar til “Jul provokerer jihadister”

  1. MagnusH siger:

    Och jag känner mig provocerad av Ramadan.