Nyt

Snart 70 år gammel – og snart hjemløs.

Monica fra Skåne har fortalt åbenhjertig om sin skæbne – som har berørt mange i Sverige.

Den 69-årige kvinde, som i virkeligheden ikke hedder Monica, skrev et anonymt indlæg på Skåne syadsmissions netside:

«Har jobbat sen jag var 16 och nu är jag snart 70 och blir hemlös. Vågar inte berätta för mina barn. När jag försökt ta mod till mig för att berätta får jag en stor klump i halsen och det kommer inte ut ett enda ord. Jag skäms.»

Indlægget er delt mere end 3.000 gange de seneste uger og haraffødt en intens debat på de sociale medier, skriver Expressen.

Skånes stadsmission håber, at hjemløshed nu bliver et politisk tema.

– Fler och fler människor, även de som har jobbat i hela sitt liv och levt «vanliga» liv, hamnar utanför, säger Matilda Jägerdén, enhetschef inom Skånes stadsmission.

Den 69-årige kan ikke betale husleje:

«Om tre veckor blir jag vräkt (kastet ut, red. anm.) från min bostad. Jag har alltid betalt hyran, men ligger nu tre månader back», skriver hon.

«Jag har ångest och kan inte sova. Oron och ångesten är svår. Jag har bott i min lägenhet i 32 år. Jag vill inte flytta. Skäms så. Jag kan inte berätta för mina barn. Socialen vill inte hjälpa mig, jag har överklagat. Nu väntar jag på beslutet och sover inte alls. Känner att jag inte vill leva längre.»

Men Monica er ikke alene om sin situation.

Ifølge den seneste rapport fra Socialstyrelsen lever mere end 34.000 personer i Sverige i hjemløshed – og mange forstår ikke deres situation.

– Jag märker att många ute i samhället fortfarande har en bild av att den hemlöse personen är någon som har en missbruksproblematik eller som lever med psykisk ohälsa. De bitarna kan naturligtvis finnas också, men jag tänker att det är viktigt att förmedla att det inte är så enkelt, säger Matilda Jägerdén, enhetschef på Café David, och konstaterar:

– Det är inte bara gubbar som sitter på bänken i parken, utan hemlösheten har många olika ansikten.

Matilda Jägerdén har set en forandring blandt hjemløse de seneste år: Stadigt flere mennesker «chrasher».

Nogle af disse chrash har hun fulgt med egne øjne.

– Ja, fler och fler människor, även de som har jobbat i hela sitt liv och levt «vanliga» liv, hamnar utanför. Men en dag får man det inte att gå ihop eller det händer något i livet, man blir sjuk eller är med om något traumatiskt. Det finns så många saker som kan få en att hamna i utsatthet, säger Matilda Jägerdén.

I indlægget skriver Monica, at hun i alle årene har slidt for at få enderne til at mødes.

Og det selv om der aldrig har været hverken alkohol eller narkotika inde i billedet.

Hun har villet være et forbillede for sine børn.

Men nu går den ikke længere:

«Jag måste prata med någon! Om tre veckor blir jag vräkt från min bostad. Jag har alltid betalt hyran, men ligger nu tre månader back. 24 000 är mycket pengar och jag har inga. Är 69 år och jobbar extra på äldreboende fast att knäna och ryggen värker. Som ensamstående och heltidsarbetande mamma till tre barn har jag under alla år kämpat hårt för att sätta mat på bordet, hålla ungarna hela och rena och hjälpa dem med deras läxor», skriver hun i innlegget, og fortsetter:

«I perioder har jag mått dåligt och varit sjukskriven för både psykiska och fysiska besvär, men så fort det varit möjligt börjat jobba igen. Jag har varken druckit eller tagit droger. Jag vill vara en bra förebild för mina barn. Skolan är viktig, jag har alltid sett till att ungarna brukat allvar i skolan. Jag vill att de ska bli något, inte så som jag.»

Alle kan rammes, siger Matilda Jägerdén i Skåne ‘Stadsmission.

– Vi alla behöver få upp ögonen och bli bättre medmänniskor och inte bara tänka att «nej, det händer inte mig», «det händer inte min omgivning», att det bara gäller särskilda människor. Utan det har verkligen förändrats, det har det, säger Matilda Jägerdén.

 

Skånes stadsmission: Det kom ett brev från Monica: ” 69 år, jobbat i 53 år, snart hemlös”

ANNONSE

Ét svar til “Monica: Jeg har arbejdet hele mit liv – nu bliver jeg sat på gaden”

  1. David siger:

    Er ikke helt sikker på jeg forstår pointen her.

    Er det fordi at hendes husleje er blevet hævet urimeligt, eller hvad er årsagen til at hun ikke har betalt sin husleje i 3 måneder?

    Det er selvfølgeligt synd for den gamle dame. Men ud fra informationen i artiklen, er der jo ikke noget unormalt i at man bliver smidt ud af sin lejlighed, hvis man ikke betaler huslejen i 3 måneder. Det har jo vel beset ikke noget med alder at gøre, det vil du også blive hvis du er 20 år gammel.

    Der mangler lidt info om hvorfor hun ikke har råd til at betale huslejen, ellers beskriver den bare en situation, som forekommer alle steder, også i Danmark.