Nyt

Det nøjagtige tidspunkt for, hvornår briterne skal forlade EU, fastsættes ved lov: Den 29. marts 2019 klokken 23.00 er tiden som EU-medlem forbi.

Datoen og klokkeslettet blev offentliggjort torsdag aften og det falder i tråd med de tidliger udsendte signaler. Det bliver indføjet i et lovforslag, som er til behandling i Parlamentet, melder nyhedsbureauet Reuters.

– Dette bliver gjort for at fjerne enhver tvivl om, hvad udmeldingen indebærer, siger brexit-minister David Davis. Formålet er, at den konkrete dato skal modvirke det, mange briter frygter bliver sendrægtige forhandlinger om, hvornår landet skal forlade EU, oplyser regeringen.

To år

Statsminister Theresa May udløste formelt EU-traktatens artikel 50 den 29. marts i år. Den indeholder en tidsfrist på to år for at forlade unionen. Nu er det altså bekræftet, at Storbritanniens formelle udtræden sker nøjagtig to år efter, at May startede den formelle udmeldingsproces.

Et flertal af briterne stemte i juni 2016 for at melde sig ud af den europæiske union. Beslutningen er omstridt, og mange er skeptiske over for, om det er muligt at gennemføre forhandlingerne – og opnå et resultat, som begge parter er tilfredse med – inden døren til EU lukkes.

ANNONSE

Omgøre?

Fra tid til anden fremkommer også argumenter om at standse eller trække den proces tilbage, som nu er i gang. Mens nogle mener, det er for sent at vende om, fastholder andre, at briterne fortsat kan ombestemme sig. Artikel 50 siger ikke noget om, hvorvidt udmeldingserklæringen kan trækkes tilbage, og dermed er det op til EU-domstolen at afgøre, om det er muligt, skriver Reuters torsdag.

John Kerr var britisk EU-ambassadør fra 1990 til 1995 og var senere med til at skrive udkastet til den efterhånden meget omtalte klausul i traktaten. Han hører til dem, som mener, at det fortsat er muligt for briterne at fortryde.

ANNONSE