Nyt

En soldat fra Telemark Bataljon. Foto: Forsvarets mediecenter / Erik Drabløs. Gengivelse: Wikimedia Commons.

En hemmelig rapport afslører, at det norske forsvar er i en katastrofalt dårlig tilstand.

Forsvarschef Haakon Bruun-Hanssen mener, at Forsvaret i tilfælde af krise eller krig vil bryde sammen efter kort tid. Det siger en hemmeligstemplet rapport.

Ifølge Klassekampen hedder det i rapporten, som avisen har fået indblik i, at centrale dele af Forsvaret er «tyndt bemandet og har lav udholdenhed» og derfor vil bryde sammen efter kort tid i tilfælde af krise eller krig.

Rapporten med titlen «Forsvarschefens resultat- og kontrolrapport for 2016» er fortrolig-stemplet, og indeholder forsvarschefens vurdering.

Her vurderes både beredskabet i Hæren, Luftforsvaret, Hjemmeværnet, Cyberforsvaret, Forsvarets sanitet og Forsvarets logistikorganisation til at være «ikke tilfredsstillende». Forsvarets operative evne vurderes som «mindre god», mens Forsvarets specialstyrker er den eneste del af Forsvaret, som får karakteren «god».

Rapporten henviser til, at Forsvarsministeriet har afsat 2,4 milliarder norske kroner (ca. 3 mia. DKK) til at dække et vedligeholdelses-efterslæb de næste fire år. Men det rækker ikke til at dække hele efterslæbet, som er beregnet til at koste i underkanten af 3 milliarder norske kroner (3,75 mia. DKK).

Forsvarschefens pressetalsmand, Sven Halvorsen, siger til avisen, at man ikke vil kommentere en gradert rapport.

– Generelt kan vi oplyse, at Forsvarschefen de seneste år har vært tydelig, når det gælder udfordringer knyttet til Forsvarets reaktionsevne og udholdenhed, siger Halvorsen.

– Forsvaret er nu i færd med at implementere tiltag, som skal bedre situationen i Forsvaret, tilføjer han.

(©NTB)

ANNONSE