Nyt

Antallet dødsulykker med migrantbåder på vei over Middelhavet til Europa er blevet så højt at man efterhånden ikke tar noen større notits av det når de sker.

Da det den 22. september kom enda en nyhet om at et høyt antall mennesker var døde eller savnede etter en ny båtvelt, ble det derfor ikke reflektert nevneverdig over det faktum at fartøyet hadde lagt ut fra Egypt – og ikke fra Libya, hvor det er blitt rapportert at 235.000 mennesker er rede til å dra over Middelhavet.

Men hva om Egypt skulle vise seg å bli transittland ved neste eksodus?

Den egyptiske utenriksministeren Hisham Bader opplyste for en tid tilbake at hans land er vertskap for ikke mindre enn fem millioner migranter. Et mindretall av disse er asylsøkere, men mange av de økonomiske migrantene kan også forventes å ønske seg et bedre liv i Europa.

Enn så lenge har det ikke skjedd noen masseutvandring fra Egypt, men den 28. september kunne Die Zeit fortelle at båttrafikken er økende i år. Antall egyptiske båtmigranter som er ankommet til Italia, har steget til over 12.000 siden årsskiftet, i følge Kairo-korrespondent Martin Gehlen. I forbindelse med det nylige møtet i FNs hovedforsamling i New York, nevnte Egypts president Abdel Fattah al-Sisi igjen tallet fem millioner, og dette skal ha skapt bekymring i Brussel, skriver den tyske avisen.

ANNONSE

For i fravær av økonomisk utvikling i den folkerikeste staten i Afrika nord for Sahara, er det mange millioner mennesker i Egypt som ikke har utsikter til noen lys tilværelse. Det gjelder også egyptere, men vel så mye migranter. Hvis Tyrkia kan benyttes som transittland til Europa, hvorfor ikke også Egypt?

Tanken om at flere kan benytte seg av det demografiske våpenet er nærliggende:

Siden avtalen med Ankara vet herskerne i Kairo at det går an å tjene mange penger på Europas migrant og terrorangst. Deres eget land har de derimot ført inn i en dyp finansiell og økonomisk krise.

Forut for båtulykken i september opererte menneskesmuglere et marked på egyptisk jord:

I fem dager lå den opphuggingsmodne båten for anker utenfor kysten i nærheten av landsbyen Rashid, mens menneskesmuglerne fylte den opp med stadig flere unge menn, men også kvinner, barn og nyfødte. De forlangte et beløp svarende til 3500 euro pr. person. Familier betalte 5500 euro.

Organisasjonen opererte svært profesjonelt:

Personene ble samlet opp i små grupper på forskjellige steder langs kysten, og brakt i hurtigbåter ut til det ventende moderskipet.

Korrupsjonen gjør arbeidet enklere:

De fleste båtene legger ut fra kystbyer som Megheisil og Rashid. Det hjemlige territorialfarvannet er fisket tomt, derfor en menneskesmuglingen et velkomment alternativ for sjøfolkene. De dårlig betalte politifolkene på stedet ser en annen vei, eller samarbeider ved å dekke bandene.

Italienske myndigheter har god oversikt over det som foregår, men deres egyptiske kolleger er ikke samarbeidsvillige.

I stedet venter regjeringen i Kairo på emissærene fra Brussel, som nå endelig har varslet sin ankomst.

Merkel har allerede luftet tanken om en “flyktningeavtale”, med bifall fra EU-parlamentets president Martin Schulz. The usual suspects vil formodentlig drive sine sedvanlige forretninger. Det de måtte greie å stelle i stand, blir neppe godt nytt for Europa.

 

Die ZeitDeutsche WelleDaily MailDaily ExpressBreitbart

ANNONSE