Kunstbilde

albrecht_durer_-_view_of_innsbruck_-_wga7356
Albrecht Dürer (1471-1528)
Vannfarger på papir, 12,7 x 18,7 cm, Albertina, Wien.

Albrecht Dürer gjorde sin første reise til Italia i 1494-95, og veien gikk gjennom nettopp Innsbruck, som ligger i det som nå er den vestlige delen av Østerrike. Innsbruck har også gjort intrykk på andre kunstnere, deriblant den flamske komponisten Heinrich Isaac (1450-1517), som er best kjent for Innsbruck, Ich muss dich lassen (Jeg må reise fra deg).

Denne melodien skulle bli meget populær i de følgende århundrer, og den er blant annet benyttet flere ganger i Bachs Matthaeus-Passion, med forskjellige tekster (her: Wer hat dich so geschlagen – Hvem har slått deg slik), og i en rytmisk noe forenklet utgave.

Mange vil kanskje kjenne den igjen fra Nu hviler Mark og Enge – men det er altså ingen egentlig “folkemelodi” i vanlig forstand. Komponisten er kjent.

ANNONSE