Cover

Otto Bache (1839 – 1927)

Olje på lerret, 140 x 205cm, Deponert i Statens Museum for Kunst, København.

SMK har en egen side for dette bildet.

På auksjonshuset Bruun Rasmussens nettsted finnes ytterligere opplysninger om motivet i forbindelse med salg av en forstudie i mindre format:

Motivet blev landskendt i forbindelse med den store frimærkeudstilling Hafnia i 1976. Her blev motivet brugt til et af de tre miniature frimærkeark, der blev fremstillet i den anledning.

Et større detektivarbejde medførte, at adskillige personer har kunnet identificeres. Postillonen hed Lars Chr. Andersen. Han var postkører på den private rute Skibby-Holbæk og Roskilde-Kalundborg. Manden på hesten var hestehandlerkarl Peder Gølnitz (eller Gylsnæs). Karlen med det hvide forklæde ved krodøren hed Lars Jensen, gårdskarl ved Elverdammen, hvor han sled og slæbte for at købe sin fødegård tilbage. Det lykkedes.

Via Rigsarkivet er det godtgjort, at manden med pibe i krodøren er gæstgiver og husfader Ernst Godfred Jørgensen og ved hans side landpost Peder Rasmussen. Den unge pige er krofatters datter Maren. Den hvide hest er en såkaldt remonte, d.v.s. en militært dresseret hest. Den reagerer ved postillon Lars Chr. Andersens trut i hornet, hvorimod de andre heste bliver forskrækkede. Desuden øges forvirringen af, at forrider Gylsnæs svinger med pisken.

En større version fra 1878 blev købt af Kongehuset, det ejes i dag af Axel greve af Rosenborg, men er deponeret på Statens Museum for Kunst, hvor det kan beses. Kort tid efter færdiggørelsen af det store maleri blev Otto Bache udnævnt til professor.

ANNONSE

Som man kan lese her, har Lindenborg Kro en lang historie.

Her kan vi lese om hvordan historien fortsetter.

ANNONSE

Mest læst

De blev til monstre

Servicemeddelelse

Manifest i en mørk tid