Kunstbilde

kunstlys
Vilhelm Hammershøi (1864-1916)
Olje på lerret, 60 x 82,2 cm, Statens museum for Kunst, København.

Dette bildet er relativt nylig sikret for SMK, og museet har omtaler av det her og her.

I følge tradisjonen skal det tredje adventslyset tennes i dag. Det lot seg dessverre ikke finne noe overbevisende kunstverk med tre tente lys, så vi lar Georges de La Tour (1593–1652) bidra med det tredje. Bildet er datert til 1640-tallet, og motivet er den hellige Josef i sitt snekkerverksted, der en meget ung Jesus bidrar med å holde lyset. I den greske tekst oppgis Josef å være tekton (nærmest en kyndig person), og tradisjonen har forstått det som snekker.

saint_joseph_charpentier
Olje på lerret, 137 x 102 cm, Louvre, Paris

Dagens Bach-kantate er Ärgre dich, o Seele, nicht, BWV 186a. Den er komponert i 1716 i Weimar, der den første gang ble oppført den 13. desember samme år. Senere (Leipzig 1723) ble kantaten omarbeidet (BWV 186) for bruk på den 7. søndag i Trefoldighet.

Dessverre har opplasteren til Youtube glemt å nevne hvem som står for oppførelsen.

ANNONSE