Nyt

Forrige udgave af Afrikanske Stemmer på P1, omhandlede valgkampen i Niger. Gæst var Christelle Zafiryadis fra Institut for Menneskerettigheder, der selv er opvokset i landet. Hun mente naturligvis, at Danmark burde støtte landet økonomisk, ingen overraskelser her.

Hun havde dog også et par interessante betragtninger. Eksempelvis betragtede hun tørklæder i gadebilledet som et symptom på islamisk radikalisering, ligesom hun understregede det faktum, at islamisering ikke nødvendigvis sker som en konsekvens af militære erobringer.

Indslaget kan høres på dr.dk – Farverigt valg i Niger (16. februar 2016).

Louise Windfeld-Høeberg, P1: Cristelle, da du var barn og besøgte Niger sammen med din far. Hvordan var der så?

Christelle Zafiryadis, Institut for Menneskerettigheder: Der var anderledes end der er i dag. Hvis vi nu tager bare, hele det der med tørklædesituationen, så kan man sige, at kvinderne i Niger havde store fletninger, løst hår, flot hår og alle de der meget typiske afrikanske frisyrer man ser. Flotte kjoler i mange farver, de er ikke bange for at vise lidt bryst, og så videre, fordi sådan er man i Afrika normalt. Så er der sket en radikalisering. Det ser man ikke i dag. Kvinder, selv børn, går fuldstændigt tilslørede nu, og hvorfor – det har nok noget at gøre med at der har været en bevægelse fra Saudi-Arabien og de mellemøstlige lande, som har været med til at bygge mange ting op i Niger. Der er sket et eller andet, så folk de ligesom lyttede til dem, og er gået med på den, for det er jo noget man ellers har set i Mellemøsten, tænker jeg, og ikke noget man normalt har set i Vestafrika. Udover det, som vi har snakket om før, så har vi et land med nogle sikkerhedsproblemer. Niger bliver brug, langt hen ad vejen, som et transitland for rigtig mange forskellige ting. Våbensmugling, trafficking af mennesker. Alt muligt.

Louise Windfeld-Høeberg: … men lad os lige hænge fast i den observation du har gjort, fra du som barn legede på gaden et eller andet sted i Niger, og dine legekammerater havde fletninger og farverige kjoler på, og i dag er der helt små piger som har tørklæde på. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det også kan hænge sammen med, at der jo er islamistiske grupper, som vi talte om før, flere forskellige steder i Niger. Om man ved at klæde sig mere afdæmpet på måske virker mindre provokerende, og det også kan hænge sammen på den måde.

Christelle Zafiryadis: Altså man ser det jo ikke i Mali, og man ser det heller ikke Burkina, så jeg kan ikke svare om det er det. Jeg tror måske mere det er fordi, de folk der er kommet ind med penge, og som har gjort noget godt for landet, som at bygge forskellige ting. Lave arbejdspladser. Der kommer fra eksempelvis Saudi-Arabien eller andre lande. Det er dem de måske har set lidt op til. Jeg tror mere det er den vej, for ellers så ville du også se flere tilslørede kvinder i Burkina for eksempel. Der har du også terrorgrupper. I Mali. Jeg var også i Burkina for to uger siden, og der ser du det ikke på samme måde. Der er sket et eller andet i Niger, som ikke ligner de andre lande.

ANNONSE