

Et par på Jæren er to af flere landmænd, som nu gør oprør mod regeringens krav om at reducere køernes metanudslip.
Metoden, som anvendes på grund af et klimahysterisk tiltag styret af EU, er at tilsætte kosttilskuddet Bovaer til køernes foder. Det reducerer den naturlige udledning af metan, som primært sker, når køerne bøvser.
»Målet i Norge – og i mange andre lande – er, at næsten al mælk skal produceres med fodertilskud, der reducerer metanudslippet,« siger Tine Meieriers pressemedarbejder Tanita Kveinå til Stavanger Aftenblad.
Tine er meget aktiv på området og har blandt andet deltaget i forskningsprojektet »MetanHUB, som skal være med til at nedbringe klimaudledningen fra kvæg.
Dette klimatiltag har tiltrukket sig stor opmærksomhed, og Document har skrevet flere artikler om metanhæmmere.
Men nu er der ved at opstå et bondeoprør mod det, der sker.
»Vi vil ikke være en del af det her pjat,« siger Jær-bonden Per Ådne Skårland til Aftenbladet.
Per Ådne Skårland driver Herikstad gaard uden for Bryne, og hans kone Sonja er daglig leder af det kendte Jerseymejeriet. De bruger råvarerne fra 85 jerseykøer til at producere mælk, yoghurt og is.
Parret fra Jæren har fået støtte fra den kendte gadekunstner Pøbel, som har skabt et kunstværk på væggen ved sengebåsene inde i stalden. Pøbel, som også er en stærk modstander af brugen af Bovas, har kaldt kunstværket »Blame the cows, save the planet« (Giv køerne skylden, red planeten).
»Pøbel har interesseret sig for dette emne, og han havde hørt, at vi har samme synspunkt. Derfor spurgte han, om vi var interesserede i at have det med,« siger Skårland.
»Han har ganske vist skudt lidt ved siden af. Det meste af koens metanudslip kommer fra munden, mens det på billedet er røven, der bliver forseglet igen.«
Dokument forsøgte at kontakte Skårland, men han var ikke tilgængelig, da han var ude med fårene i et område uden mobildækning. Hans partner og ægtefælle Sonja var dog tilgængelig.
»Vi får en enorm støtte fra både almindelige mennesker og landmænd. Det begyndte, før Aftenbladet skrev om sagen, for spørgsmålet om brugen af sådanne metanhæmmere har optaget os i lang tid,« siger Sonja til Document.
Jerseymeieriet sælger sine produkter hos fødevarekæden Meny og kan fås i store dele af landet fra Trøndelag og sydpå. De er også begyndt at samarbejde med mindre butikker, faktisk helt op til Tromsø.
Dokument stillede det oplagte spørgsmål:
»Hvordan har Meny-kæden reageret på jeres engagement i denne sag?«
»Vi har været i tæt dialog med Meny-ledelsen og Norgesgruppen, og de støtter os fuldt ud.«
Sonja fortsætter med at forklare, at grunden til, at de reagerer, er, at de mener, at der er usikkerhed om, hvilken effekt brugen af Bovaer vil have på både dyrs og menneskers sundhed. Ægteparret fra Jæren accepterer ikke, at det er klimavenligt at lave eksperimenter med naturen.
Selv Rigsrevisionen har udtrykt stærk kritik af Bovaer-projektet, som Document har skrevet om.
Selvom cheerleaderne i Bondelaget og Tine presser på for at indføre det som en selvfølge, er der ingen langtidsstudier. Ingen ved rigtig, hvad det gør ved koen, mælken, kalven eller kroppen. Men det bliver presset igennem alligevel.
De mest ambitiøse klimatiltag er stadig på forskningsstadiet og vil under alle omstændigheder være for sent ude til at kunne betale sig i 2030, fastslår Rigsrevisionen i rapporten.
På sin Facebook-side skriver Jerseymeieriet: »Flere og flere mennesker opdager, at de tåler Jerseymælk bedre end almindelig mælk. A2A2-proteinet kan være lettere at fordøje, og vi får fantastisk feedback fra kunder, som endelig kan nyde mælk igen!«

Kulturmjølk fra Jerseymeieriet. Foto: Jerseymeieriet/ FB
Jerseymeieriet har opbygget et meget godt omdømme for sine produkter af høj kvalitet. For nylig blev Jerseymeieriet udvalgt som en af seks finalister til Norges største lokale madpris, Matskattstipendet, som arrangeres af Meny. Prisuddelingen finder sted i Oslo i september.
I begrundelsen står der blandt andet:
»Jerseymeieriet er et af de få mejerier i Norge, der sælger produkter fremstillet af ren jerseymælk; mælk, fløde, creme fraiche, smør og yoghurt. Mælken har henholdsvis 50 og 30 procent højere fedt- og proteinindhold end anden komælk og består af A2A2-protein, som mange mennesker med intolerancer oplever at kunne tåle bedre.”
Sonja i nærkontakt og hyggeligt samspil med en af jerseykalvene. Foto: Jerseymeieriet
Jerseymeieriet er desuden det første mejeri, der er blevet tildelt Dyrevelfærdsmærket i Norge. Deres virksomhed støttes klart af Dyrevelferdsalliansen.
»Vi i Dyrevernalliansen hepper på Jerseymeieriet og deres indsats for at forbedre dyrevelfærden og den bæredygtige fødevareproduktion!«
Sonja voksede op på Herikstad gård. Parret overtog gården i 2001 og åbnede Jerseymeieriet i 2021. De har fire døtre, som også er helt eller delvist involveret i familievirksomheden. Jerseymeieriet har sin egen hjemmeside.
Per Ådne Skårland og hans kone Sonja driver Herikstad gaard og Jersey-mejeriet uden for Bryne på Jæren. Foto: Jerseymeieriet
Parret driver også deres egen gårdbutik, hvor man kan købe frisk mælk fra en automat og andre mejeriprodukter uden Bovaer. Gårdbutikken tilbyder også produkter fra andre lokale producenter.