Nyt

Sveriges største straffesag om miljøkriminalitet startede i denne uge. Elleve personer er sigtet for ulovligt at have bortskaffet 200 000 tons miljøskadeligt affald i naturen.

Det nu opløste firma NMT Think Pink med den tidligere stripper Bella Nilsson (54) i spidsen har stået i centrum for efterforskningen.

Nilsson blev berømt som manager på forskellige »pornoklubber« i den svenske hovedstad, da hendes karriere som stripper var ved at ebbe ud, og fra 2014 overtog hun rollen som selvtituleret »skrotdronning« hos Think Pink.

Til Sverige som teenager

Nilsson er født i Iran, og hendes oprindelige navn er Isabella Khatibi Ghabagh Tabeh.

Ifølge avisen Expressen kom hun til Sverige som teenager i 1980’erne. Efter at hun blev anholdt i 2020, skiftede hun igen navn til det mere iransk klingende Fariba Vancor. På det tidspunkt havde virksomheden været i gang i seks år under hendes ledelse. Den blev grundlagt i 1998 af hendes eksmand, Thomas Nilsson, som også er tiltalt i sagen.

Ubehandlede miljøgifte

Ifølge anklagen indeholdt det affald, som Think Pink begravede eller dumpede på en række forskellige steder i Sverige, store mængder miljøgifte. Tiltalen omfatter hele 45.000 sider med sagsdokumenter. 150 personer er er indkaldt til at vidne.

ANNONSE

Anklagemyndigheden mener, at virksomheden aldrig havde planer om at behandle affaldet lovligt, så bly, kviksølv, arsenik, PCB og andre farlige stoffer blev sluppet ubehandlet ud i luften, jorden og grundvandet.

Giftstofferne stammer blandt andet fra byggematerialer, elektronik, metaller, plastik, træ, dæk og legetøj.

Forretningsmodellen minder om den måde mafiaorganisationen Camorra i Napoli-området har drevet affaldshåndtering på siden midten af 1980’erne. Steder, hvor mafiaen dumper og brænder affald ulovligt, mens korrupte embedsmænd bliver betalt for at se den anden vej, har oplevet en stigning på 30-50 procent i forekomsten af forskellige former for kræft.

Dumpet i naturen

Tro mod sit navn brugte virksomheden lyserøde sække til at indsamle byggeaffald i Stockholms gader, ifølge Dagens Nyheter.

Takket være berømmelse, markedsføring og den svenske gazellepris lykkedes det Think Pink at få kommuner, byggefirmaer og ejerlejlighedskomplekser til at underskrive kontrakter med dem om at genvinne byggeaffald. Da virksomheden var på sit højeste, havde den en årlig omsætning på 129 millioner svenske kroner.

Anklagemyndigheden i Sverige mener, at skraldedronningens medarbejdere deponerede affald, der var »usorteret, knust, makuleret og/eller uden tilstrækkelig beskyttelse« i deponier som de overlod til sig selv i naturen.

I første omgang kunne politiet og miljømyndighederne ikke se sammenhængen, fordi lovovertrædelserne var spredt over mange dele af landet. Meget af affaldet var pakket ind i plastik for at få det til at ligne høballer.

Dronningen kom selv ind i retssalen tirsdag iført mørke solbriller. Hun skubbede journalisternes mikrofoner væk, da de forsøgte at få hende i tale.

Straffesagen vil sandsynligvis vare til maj 2025. Sagen er så omfattende at efterforskningen måtte begrænses til 21 steder i landet for at anklagemyndigheden kunne beramme sagen inden for de lovbestemte tidsrammer.

– Heksejagt

Da Nilsson blev anholdt i 2020, forsvarede hun sig i medierne ved at hævde, at virksomheden havde været offer for en sammensværgelse organiseret af konkurrenter. Hun har også kaldt sagen for en heksejagt.

– Det var ikke derfor, jeg kom til Sverige, for at blive behandlet som en kriminel, skal hun have sagt i et forhør, ifølge Nyheter 24.

Men den 54-årige har ikke en ren straffeattest. Ifølge svensk TV4 blev hun fængslet i tre et halvt år for at have brudt regnskabsloven på en af de sexklubber, hun drev, efter at hun havde slået sig ned som stripper i Stockholm. I dette miljø havde hun ifølge tv-kanalen en forbindelse til Sveriges største gangster på det tidspunkt, serberen Mille Marković, som blev skudt og dræbt af ukendte gerningsmænd i 2014.

Det kom frem i forbindelse med dokumentaren »Queen of trash – sexklubber, skrald og kriminalitet«, som TV4 viste i vinter.

Avfaldet der ulmet i et år

Den excentriske iværksætter Leif-Ivan Karlsson, som har medvirket i et tv-realityprogram, og »affaldsmægleren« Robert Silversten er blandt de andre tiltalte. Magnus Karlsson, en konsulent, som hjalp virksomheden med at få godkendelse af offentlige kontroller, er tiltalt for medvirken.

Alle elleve tiltalte nægter sig skyldige.

Flere svenske kommuner kræver kompensation for oprydning og dekontaminering på i alt 260 millioner svenske kroner.

Det største krav kommer fra Botkyrka kommune, hvor Think Pinks affaldsdeponier brød i brand og ulmede og brændte i omkring et år, tæt på to naturreservater.

En kvart milliard svenske kroner er blevet beslaglagt fra virksomhedens bankkonti for at dække erstatningskravene, skriver Dagens Nyheter.

ANNONSE

Mest læst

Hvem vandt debatten?

Ingen fremgang for Kamala