Nyt

Nacka kommune i Sverige købte tre lejligheder til en syrisk indvandrer (57) og hans tre koner. Samme kommune har henvist en ældre, syg mand til at sove på gaden.

Siden Sverigedemokraterna i Nacka offentliggjorde nyheden om de tre koner og deres tre lejligheder, er sagen eksploderet. Folk reagerede med chok og vantro.

«Du må sove ude»

Det der kommer bag på folk, er kontrasten mellem, hvordan en svensk kommune behandler en indvandret polygamist og hvordan man behandler sine egne ældre og syge.

«Du må sove ude», var den besked, man gav den gamle mand:

Du får sova ute. Det beskedet fick en gammal man av Nacka kommun när boendet tyckte hans vårdbehov var för stort.

Mannen har bott på ett så kallat lågtröskelboende i kommunen, men personalen där har sagt att han har ett för stort vårdbehov för att bo kvar. Mannen ska ha uppträtt förvirrat och slarvat med sina mediciner.

For plejekrævende

Den gamle mand havde været konfus og glemt at tage sin medicin. Hans behov for pleje og omsorg var for stort, skriver svenske Metro.se

Det var altså nok til at smide ham på gaden.

Nacka kommune mente tydeligvis af en eller anden grund, at et andet botilbud, med tættere opfølgning, blev for dyrt.

Det skal siges, at sagen med den syge, gamle mand er fra 2014, men det skete altså i samme kommune, som nu villigt hoster op med 14 millioner svenske kroner for at tilfredsstille boligbehovet for en nyindvandret syrer med tre koner og 16 barn.

Man kniber sig i armen. Drømmer jeg? Er det et mareridt?

Nej, det er bare Sverige.

Sygehuset: Har behov for pleje

Manden har været indlagt flere gange, og sygehuspersonalet har vurderet, at han har behov for et botilbud med støtte og pleje.

”Socialjouren försöker placera klienten på annat boende men alla nekar då klienten anses vara för vårdkrävande. En polis kontaktar socialtjänsten då klienten hämtats från sjukhus där han ej blir inlagd. Vid samråd med äldreenheten hänvisar de till att klienten får sova ute.”, skriver den socialsekreterare som anmält fallet till Socialstyrelsen.

Grædende, forvirret, uden sko..

Et par dage senere blev manden fundet grædende, forvirret, uden sko og halvt påklædt. Det blev også observeret, at han sov under åben himmel, skriver Metro.

Socialrådgiveren har anmeldt sagen i henhold til Sveriges Lex Sarah-lov. Loven pålægger ansatte i sundheds- og omsorgssektoren at anmelde uregelmæssigheder og fejl, som de måtte støde på i forbindelse med deres arbejde.

I al hemmelighed købte Nacka kommune, som er en omegnskommune i Stockholm, de tre lejligheder for i alt 13.950.000 svenske kroner, afslørede SD Nacka på sin Facebook-side.

Afsløret af SD

Rygterne gik længe, før lokale Sverigedemokraterna fandt beviserne. Partiet sammenholdt oplysninger fra folkeregisteret med dokumenter fra kommunalbestyrelsen og kunne konkludere, at oplysningene stemte.

Lejlighederne som kommunen købte til syrerens tre koner i området Ljuskärrsberget kostede hhv. 5,5, 3,3 og 5,2 millioner.

– Kommunen är skyldig att ordna bostäder till dom personer som staten anvisar till oss, sier ordfører Mats Gerdau (M) i Nacka til Nyheter Idag.

Som følge af en nylig lovændring, kan svenske kommuner ikke længere nægte at tage imod indvandrere, som de får anvist af staten.

Køber for 300 millioner

Det er galt nok, at svenske myndigheder godtager og velsigner flerkoneri (som selvsagt er ulovligt i Sverige), ved at købe tre boliger til en mands tre koner. Men finansielt er det bare en lille del af den belastning kommunen er blevet pålagt ved at blive pålagt at modtage indvandrere. I løbet af 2016 og 2017 har kommunen måttet punge ud med 300 millioner kroner til boligkøb for nyankomne indvandrere.

ANNONSE

Investeringerne gøres under navnet «Bostadsförsörjning för sociala behov», men det er boliger, som næsten udelukkende går til indvandrere. Oprindelig havde man afsat 100 millioner til dette formål, men det viste sig at være alt for lidt, delvist på grund af prisstigninger.

SD Nacka er stærkt kritiske over for flertallets beslutning, og har stemt nej til bevillinger til boligkøb for nyankomne indvandrere. På sin Facebook-side påpeger partiet også det, de mener er store forskelle i fordelingen af goder, når det gælder svenskere og indvandrere:

«Som vanlig svenskt par med barn har man enligt lag försörjningsplikt gentemot varandra (ÄktB 6kap 1§), bor man inte ihop har den ena underhållsskyldighet (ÄktB 6kap 6§). Som migrant till Sverige har man rätt till en av skattebetalarna betald bostad, dagersättning, etableringsersättning (med ekonomiskt bistånd som täcker upp om omkostnaderna är för stora) samt tillgång till hela vårt välfärdssystem»

Partiet konkluderer:

«SD Nacka tycker det är helt uppåt väggarna att Nackabornas skattepengar går till att finansiera bostäder åt utlänningar när svenska familjer hoppar runt i andrahandsbostäder, ungdomar inte kan flytta hemifrån och äldre får leta bostad på blocket».

 

Metro: Personalen till äldre man: Du får sova ute

Nyheter Idag: SD: Nacka kommun köper bostäder för 14 miljoner åt man med tre fruar

Fria Tider: Nacka köper bostäder i Saltsjöbaden för 14 miljoner åt EN invandrare med tre frua

ANNONSE