Tavle

Før weekenden blev to nye politiske kandidater til parlamentsvalget i juni myrdet i Mexico. Narkokartellerne ønsker kontrol over de lokale politistyrker, og vil gøre alt, for at forhindre deres egne borgmesterkandidater i at stille op.

Kartellerne bruger knap nok kugler til at slippe af med besværlig opposition. Noé Ramos Ferretiz blev stukket ned med en kniv. Alberto García blev banket ihjel. Hans kone, som blev boret ned på samme tid, slap med livet i behold.

De sidste to politikerdrab bringer det samlede antal i år op på 17, ifølge nyhedsbureauet AP.

Kartellerne koncentrerer sig hovedsageligt om lokalpolitikere, fordi det er dem, der står mellem dem og de lokale politistyrker, som de er afhængige af at kontrollere.

De seneste drab har fået regeringen til at tilbyde livvagter til cirka 250 kandidater, men de, der stiller op til valg på kommunalt niveau – selv om de er de mest sårbare – er de sidste i køen til sikkerhedsforanstaltningerne.

I februar blev to borgmesterkandidater dræbt med timers mellemrum i delstaten Michoacán.

Nu i april blev borgmesteren i Churumuco, en anden lille by i Michoacán, dræbt på en taco restaurant i delstatshovedstaden Morelia.

I juni skal mexicanerne vælge, hvem der skal overtage præsidentposten efter Andrés Manuel López Obrador, også kendt som AMLO. Han er umådelig populær, og næsten 70 procent giver ham tommelfingeren op. Men han kan ikke genvælges, da den mexicanske forfatning forbyder genvalg. Hans partifælle Claudia Sheinbaum er derfor blevet valgt som hans efterfølger og har de bedste forudsætninger for at vinde valget.

Der er mange forskelle mellem de to. Mens AMLO har været politiker siden 1970’erne og er så populær i Mexico, som en præsident kan være, har Sheinbaum bulgarsk oprindelse, en doktorgrad og en karriere som miljøforsker og medlem af FN’s klimapanel bag sig. Hun er også jøde, og i modsætning til AMLO er hun socialt liberal og – hun er kvinde. Det sidste er i sig selv en sensation i et land, der aldrig har haft en kvindelig præsident. Men Sheinbaum har ligesom AMLO været en populær borgmester i Mexico City og forventes at videreføre mange af hans politikker – og være afhængig af hans popularitet for at holde sammen på partiet, skriver politolog Benedicte Bull i Dagsavisen.

Kjøp Kents bok her!

ANNONSE