Kommentar

Når man spørger den ukrainske regerings udenlandske støtter, hvordan de forestiller sig, at krigen skal ende, er svaret, at russerne skal smides ud. Hvordan de har tænkt sig at gøre det, får vi aldrig noget klart svar på. Krigen skal bare fortsætte ”as long as it takes”.

Det kan blive meget længe. Den med store forhåbninger imødesete ukrainske forårsoffensiv, der endte med at blive en mislykket sommeroffensiv, har knapt rokket ved den militære situation. Alt tyder tvært imod på, at konflikten er stivnet til en stillingskrig. Soldater i massevis bliver sendt til slagtebænken uden udsigt til at kunne vinde nogen sejr.

Det passer åbenbart den amerikanske regering udmærket. I hvert fald har præsident Biden netop bedt om yderligere $24 milliarder til Ukraine oven i de $113 milliarder, der allerede er bevilget.

ANNONSE

Ingen har så nøje rede på, hvad de enorme beløb er gået til, for Ukraine er næsten lige så korrupt som Rusland, og præsident Volodymyr Zelenskij har netop fyret cheferne for de regionale rekrutteringskontorer, fordi de beskyldes for at have modtaget bestikkelse fra mænd, der ville undgå at blive indkaldt.

Den amerikanske befolkning er ved at få nok af denne evige krig, og en nylig meningsmåling viser, at et flertal er modstandere af at sende flere penge til det bundløse ukrainske hul. Nu er der også murren blandt republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus. Republikanernes konservative fløj har sendt et brev til præsident Biden med den besked, at ”amerikanerne er trætte af at finansiere endeløse krige og ønsker en politik, der ikke blot genindfører fiskal fornuft i Washington, man også sætter Amerika og amerikanske borgere først”. De utilfredse republikanere har desuden bedt Biden-administrationen forklare, hvad dens strategi i Ukraine går ud på. Også den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, aner uråd. En talsmand for McCarthy har meddelt, at et republikansk-ledet Hus vil ikke gummistemple enhver anmodning om flere penge til Ukraine.

Sådan begynder det, og i den forbindelse er det værd at minde om, hvordan det endte med den amerikanske krig i Vietnam. USA måtte slukøret trække sig ud i 1975 og overlade landet til kommunisterne – ikke fordi amerikanerne havde lidt noget militært nederlag (man kunne sagtens være blevet ved), men fordi den amerikanske befolkning ikke længere ville være med.

ANNONSE