Kunstbilde

Albrecht Dürer (1471-1528).
Olje på tre, 99 x 113,5 cm, Galleria degli Uffizi, Firenze.

Beretningen om de vise menn – i grunnteksten omtalt som magoi, visstnok zoroastriske prester og/eller astrologer, finner vi bare i annet kapitel i evangeliet etter Matthaeus. Det oppgis ikke noe antall eller navn, men de tre gaver – gull, røkelse og myrra, antyder at det var tre. I ettertiden har de blitt forstått som konger, og gitt navnene Melchior, Balthazar og Caspar, og én av dem fremstilles tradisjonelt som afrikaner/etioper.

Det kan se ut som om den høyeste vismannen bærer Albrecht Dürers trekk.

Vi finner også oksen og asenet til venstre i bildet. Disse husdyrene nevnes ikke i noen kanoniske tekster, men oksen skal forstås som hedningenes fylde, og asenet som Israels rest.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Det går skidt i Ukraine

Læs også