Kommentar

Fremtidsforsker Martin Kruse har netop offentliggjort en rapport, som tydeligvis er inspireret af forholdene i Kina, hvor hundreder af millioner undersåtter lever i tryg forvisning om, at det kommunistiske parti påtager sig at regulere alt fra vugge til grav. Naturligvis til det fælles bedste.

Af hensyn til ”klimaet” må danskerne i år 2035 indstille sig på at skulle bo på 40 kvadratmeter pr. person, hvilket skal nedbringe den enkeltes ”CO2-aftryk”. Og vil man ikke det, skal man straffes for ”boligmæssigt overforbrug”.

Fremtidsforskeren understreger, at hans fremtidsdrømme er et diskussionsoplæg, men det vil givetvis være velkomment for de politikere, bureaukrater og professionelle ideologer og verdensforbedrere i blandt andet World Economic Forum, der konstant ligger på lur for at detailregulere livet for den jævne hob. Og som glæder sig ved udsigten til at presse flere skattekroner ud af dem.

ANNONSE

Problemet er imidlertid, at der ifølge Martin Kruse i øjeblikket ikke er nogen særlig stor sammenhæng mellem danskernes bekendelser til klimaet og deres handlinger. Hvis denne uskik skal bringes i orden, kræver det et helt andet samfund, herunder en langt større deleøkonomi.

Desværre er der ikke nok ”grønne forbrugere”. ”Den unge vegetar, som kører på cykel, ikke flyver eller kører bil og næsten aldrig køber tøj”, udgør stadig en forholdsvis beskeden andel af befolkningen. Ifølge Kruse er der nemlig en stor gruppe af “forandringsuvillige”, som ikke gør noget for klimaet og heller ikke har intention om at gøre noget, samt en mindre gruppe af “grønne klimamodstandere”.

“Vi kan se i dag, at indtægt i høj grad bestemmer dit CO2-aftryk. Hvis vi skal ændre på det, kan en måde at gøre det derfor være at adressere den socioøkonomiske polarisering i samfundet, som også er en klimamæssig polarisering. En forbrugsafgift kunne være en måde at gøre det på”, siger fremtidsforskeren.

Som midler til at overvinde den ”klimamæssige polarisering” foreslår han, at vi eksempelvis kunne gå over til fælles redskabsskure i stedet for, at alle skal have en boremaskine eller støvsuger. Og Thomas Ulrik, managing partner i Gangsted Advokatfirma, som står bag rapporten, siger, at ”der skal tænkes nogle fællesarealer ind. Det kan være til hjemmearbejdspladser, et gaming-rum, fællesspisning, underholdning og et opholdssted til børnene.”

Gangsted er tydeligvis inspireret af Mao Zedongs ”Store Spring Fremad” fra slutningen af 1950’erne, som medførte en radikal kollektivisering af Kinas landbrug. Alle bygninger, redskaber, maskiner, al jord og alle boliger skulle fra da af overgå til ”folkekommuner”. Bønderne fik en beskeden sum at rutte med, men til gengæld tøj, mad og bolig. Der var også fællesspisning.

Eksperimentet var en strålende succes, bortset fra at 30 millioner døde af sult – men det var sikkert godt for klimaet.

Mao fandt dog ikke på at bruge klimaet som begrundelse for at indføre kommunisme, men det har vore dages klimaprædikanter forstået at rette op på.

Boligmarkedet anno 2035: Du bliver straffet økonomisk for »boligmæssigt overforbrug«…

ANNONSE