Nyt

Covid, klima, ustabilitet og vold gør unge afrikanere pessimistiske med hensyn til fremtiden. Hundredvis af millioner ønsker at flytte til udlandet, og Europa er et yndet rejsemål.

Mere end halvdelen af ​​voksende afrikanere ønsker at emigrere i de kommende år. De har mistet tilliden til, at både deres egne lande og kontinentet som helhed kan opfylde deres ambitioner. Antallet, der overvejer at flytte til udlandet, er markant stigende, viser en undersøgelse foretaget blandt unge fra 15 lande.

Ifølge undersøgelsen planlægger 52 procent at flytte til udlandet inden for de næste tre år. Det er en markant stigning fra 2020, hvor mere end to tredjedele af de unge forestillede sig et kommende ‘Afrikas århundrede’ og ønskede at blive i deres hjemland.

Undersøgelsen angiver ikke, hvor de vil hen, men erfaringsmæssigt er Europa et førstevalg. Matteo Salvini, leder af det konservative italienske parti Lega Nord, advarer om, at tyve millioner afrikanere kan være på vej til Europa, når fødevarekrisen for alvor udløses:

ANNONSE

– Hvis de ikke bliver sået i maj, bliver de heller ikke høstet her i efteråret.

En undersøgelse fra 2018 viste, at en million afrikanere syd for Sahara var flyttet til Europa i perioden 2010-2018. Undersøgelsen omfattede ikke migration fra nordafrikanske stater. Disse tal vil sandsynligvis accelerere i de kommende år.

En FN-undersøgelse viste, at 90 procent af de afrikanere, der kom illegalt ind i Europa, var tilfredse med at have foretaget rejsen – hvilket ikke tyder på umiddelbare planer om at vende tilbage.

Faktorer, der bidrager til det pessimistiske syn på fremtiden for det afrikanske kontinent, omfatter covid 19, forestillinger om klimaændringer, arbejdsløshed, ustabilitet og vold. Tidligere optimisme blandt unge er dæmpet af manglende muligheder og svag økonomi, som de unge giver ledelsen i landene skylden for ifølge det tjekkiske nyhedsbureau IDNES.

– Især middelklassen siger, at de ikke er meget at investere i her, så de vil gerne rejse til udlandet, sagde grundlæggeren af ​​den sudanesiske tænketank Confluence Advisory, Cholud Chairova. Ifølge hende er der en massiv udstrømning af unge, som efterlader landet i en ond cirkel.

Ifølge undersøgelsen var kun 32 procent af de 4.500 adspurgte i alderen 18-24 optimistiske med hensyn til Afrikas udsigter, et fald på 11 procent fra 2020-undersøgelsen.

I næsten alle lande mente mindst to tredjedele, at deres land bevægede sig i den forkerte retning. Undtagelserne var Rwanda og Ghana, hvor 60 og 56 procent var optimistiske med hensyn til udsigterne.

Respondenter fra Nigeria og Zambia var mindst optimistiske. Kun i Ghana troede de fleste, at Afrikas kontinent som helhed bevægede sig i den rigtige retning.

Omkring 60 procent af Afrikas befolkning er under 25 år. Mere end en tredjedel er mellem 15 og 34 år. I 2100 forventes Afrika at have den yngste befolkning i verden med en gennemsnitsalder på 35 år.

ANNONSE