Kommentar

                            Ilja Repin: Selvportræt
Den amerikanske professor Gary Saul Morson fra Northwestern University, der gennem årtier har studeret russisk litteratur og mentalitet, advarer mod at vende ryggen til alt russisk. Ifølge Morson var det netop den indstilling, der med modsat fortegn prægede det totalitære sovjetiske styre.
Under et interview med NTD News (26.3.) advarer Morson mod, at man holder op med at lytte til Tjajkovskij, fordi Putin gør forfærdelige ting i Ukraine.
“Mig forekommer det at være præcis sådan man tænkte i Sovjetunionen. De opdelte verden i alt, hvad der var godt, og alt hvad der var ondt. Og derfor var alt, hvad der kunne skade fjenden, godt. Det var grundlaget for deres moral, og det ledte til de sovjetiske rædsler og til mord på millioner af mennesker.”
Desværre er udsigterne til en normalisering af Vestens forbindelser med Rusland ikke gode, må man tilføje trods Morsons advarsler. Virkeligheden er, at jo flere beretninger om russiske krigsforbrydelser, der indløber, og jo flere fotos af bagbundne civile, som russiske soldater har nedskudt, des mere vil hadet til Rusland vokse. Ikke bare had til Vladimir Putin, men til det overvældende flertal af russere, der stadig støtter ham. Ifølge en meningsmåling bakker 83 pct. af befolkningen op om diktatoren.
Det bliver af nogle forklaret med, at russerne kun får de nyheder om krigen, som styret tillader, og at de derfor ikke aner, hvad der foregår. Samme tvivlsomme forklaring brugte tyskerne, da de efter 1945 blev konfronteret med nazismens ugerninger. De vidste intet om jødeudryddelserne, havde aldrig hørt om koncentrationslejrene, eller hvad tyske tropper havde bedrevet ovre østpå. Sandheden var naturligvis, at de vidste udmærket besked, bl.a. fordi de tyske soldater skrev hjem om det. Og mon ikke det samme er tilfældet med russiske soldater i Ukraine?
Det er nu lykkedes Putin med folkelig støtte at så et had til Rusland og russere, som det vil tage årtier og måske generationer at overvinde.
Tyve år efter afslutningen på Anden Verdenskrig deltog jeg i en studietur for historiestuderende til Amsterdam. Vi fik en kold skulder, da vi gik ind på en bar for at drikke øl. Ejeren var ved at eksplodere af raseri, indtil han fandt ud af, at vi ikke var tyskere, hvorefter vi blev behandlet med udsøgt venlighed.
Langt senere mødte jeg gamle modstandsfolk, der til deres dødsdag hadede Tyskland og alt, hvad det tyske folk stod for.
Konsekvenserne af det russiske overfald på Ukraine bliver følelige langt ud i fremtiden.
ANNONSE