Kunstbilde

Sandro Botticelli (1445–1510)
Tempera på tre, 83,5 x 180 cm, Isabella Stewart Gardner Museum, Boston.

Dette var en gang forsiden av en cassone, en utstyrskiste som inngikk i medgiften til velstående italienske bruder fra senmiddelalder til renessanse. Motivene i dekorasjonen er hentet fra Titus Livius’ (59 fvt-17 evt) Ab urbe condita, en framstilling av Romas historie fra grunnleggelsen og frem til hans egen tid – dessverre bare delvis bevart.

Beretningen om Lucretia finner vi i bok 1, kapitel 57-58. William Shakespeare (1564–1616) brukte også denne beretningen i The Rape of Lucrece (1594).

En rimelig god beskrivelse av bildet finnes her.

En mulig forklaring på hvorfor så mange svært verdifulle bilder ikke ble stjålet i tyveriet den 18. mars 1990 kan  være at alt for godt kjente verker vanskelig lar seg omsette på lovlig vis, Blant annet Interpol har databaser over stjålne kunstverk, så den som forsøker å få solgt slike verker via seriøse auksjonshus, vil (skal vi si) “utsettes for oppmerksomhet” ganske raskt.

Det kan tenkes at bestemte verker ble bestilt stjålet for å beholde dem, og ikke selge dem videre.

ANNONSE

Læs også

Læs også