Nyt

Børn i Islamisk Stat-video, al-Hol-lejren, 2019; Foto: Fox News

Forleden skrev DR Online, at der sad ‘ni børn med tilknytning til Danmark’ i al-Hol-lejren. Berlingske mener, at de sandsynligvis er blevet overflyttet til al-Roj-lejren. Der bor 60.000 i al-Hol. Alle kvinder går med niqab, og området styres af en ‘en shariadomstol, som dømmer vantro’ og folk der ikke lever op til kalifatets kodeks.

Berlingske er rimelig ærlig, men mon ikke snart en Politiken-journalist får børnene i tale, så vi kan forstå at tawheed’-fingeren blot er et fromt ønske om slush-ice på Bakken. Jeg fik ikke blogget om DR-stuntet ‘Brøgger og Puk i Syrien’ (2019), men Leny Malacinskys kommentar Verdensfjern kan fint stå alene. De forstår ikke alvoren.

Fra Berlingske.dk – Berlingskes bil smadret af sten i al-Hol-lejren: ‘Det er Islamisk Stats ungdomsakademi’(kræver login).

“Da de første småsten rammer bilen, er vi stadig ved at knipse billeder. Så tager stenene til, stemningen bliver ondere og fotografen råber: ‘Kør, kør, kør!’

Drengene, en gruppe 9-13-årige, er vrede over, at der er kommet journalister ind i lejren. De stikker pegefingeren op og gør tegnet for Islamisk Stat. De har lært det af deres mødre. Måske ved de, hvad det betyder. Måske er det bare en leg.

Kort efter kommer braget. Så lyden af tusindvis stykker splintret glas. De har fået ram på højre bilrude, som nu blot er et stort gabende hul, der får vognen til at tude i vinden.

Chaufføren trykker speederen i bund og kører ud af al-Hol-lejren. Vi nåede at være der i 20 minutter.

[…]

Ugens aktion… er forløbet roligt og efter planen, forklarer Siyamend Ali, der er medieansvarlig for en af de kurdiske styrker:

‘Husk på, at al-Hol lejren udgør en slags ungdomsakademi og strategisk central for Islamisk Stat. Den er lige nu det eneste geografiske område, IS har, hvor de kan træne og omorganisere deres aktiviteter i fred. De er ikke interesseret i militære kampe inde i lejren. De vil hellere have arbejdsro.’ …

Lejren er deres minikalifat, gemmested, deres sikre havn, og de vil holde konflikterne nede på et minimum, så de kan bruge tiden på at opdrage den nye generation af krigere,’ siger han.”¨

“Når de kommer, er de lukkede, stressede og aggressive. De vil ikke tale med det kvindelige personale og snakker om, at alt er ‘haram’. (Khadija, leder af lejrens ‘afradikaliseringscenter’ for teenagedrenge)

ANNONSE