Kommentar

En række tungtvejende indicier peger klart i retning af at koronavirusset stammer fra Wuhan-laboratoriet, hævder professor i fysik ved universitetet i Hamburg, Roland Wiesendanger.

Konklusionen fremgår af et bredt anlagt studie offentliggjort den 12. februar som er baseret på både videnskabelig litteratur, nyhedsjournalistik, korrespondance, kommentarer og samtaler med kolleger verden rundt.

Grundlagsmaterialet gør Wiesendanger 99,9 procent sikker på at koronavirusset kom fra Wuhan-laboratoriet, skriver ZDF.

I favør af denne overvægt af sandsynlighed anfører den tyske fysiker blandt andet at der mangler bevis for hypotesen om at et naturligt flagermusvirus har smittet over til mennesker på det meget omtalte marked i Wuhan, samt at viruslaboratoriet i byen i flere år har arbejdet med koronavirus.

Det at en forsker ved laboratoriet var blandt de tidlig smittede, peger også i samme retning, siger Wiesendanger ifølge Focus.

Når koronavirusset så let binder sig til menneskelige celle- receptorer, peger det i retning af at virusset er kunstigt, hævder Wiesendanger.

Studiet omtaler også Anthony Faucis involvering i ”gain of function”-forskning, og de kendte sikkerhedsproblemer ved laboratoriet.

Wiesendangers motivation for at offentliggøre studiet er at anspore almenheden til en bred diskussion om sagen, skriver Berliner Morgenpost.

Roland Wiesendanger er en velrenommeret og flere gange prisbelønnet videnskabsmand som har været professor i fysik siden 1993. Han omtales som specialist i nano-teknologi og en pioner indenfor elektronmikroskopi.

Den tyske fysiker udfordrer den vanlige forestilling om at man ikke har autoritet til at udtale sig om en sag, som man selv ikke er specialist i. Skal videnskab kun forstås som summen af specifikke fagfelter, hvor «kompetencen» er klart afgrænset indenfor hver af de enkelte discipliner? spørger han retorisk mod slutningen af studiet.

 

ANNONSE