Kunstbilde

Ukjent fotograf, sølvgelatinkopi i Gustav Mahler–Alfred Rosé Collection, Music Library, Western University, London, Canada.

Alma Rosé (1906-1944) var datter av fiolinisten Arnold Rosé (1863-1946) og komponisten Gustav Mahlers yngre søster Justine (1868-1938). Hun ble oppkalt etter sin tante Alma Mahler, født Schindler.

Etter Anschluss i 1938 klarte hun og hennes far å komme seg til England. Men Alma valgte å reise videre til Nederland – som ble okkupert i mai 1940. Hun tok seg videre til Frankrike, men ble arrestert sent i 1942, da hun forsøkte å komme til Sveits.

Hun ble internert i Drancy, og sendt videre til Auschwitz i juli 1943. Der ble hun satt til å lede Kvinneorkestret – men døde brått etter ti måneder – muligens av matforgiftning.

Et annet medlem av orkestret, den franskfødte pianist og sanger Fania Fénelon (1908-1983) førte dagbøker under fangenskapet, og ga i 1975 ut Sursis pour l’orchestre, som på norsk fikk titelen Galgenfrist for kvinneorkesteret – historien om kvinneorkestret i utryddelsesleiren Birkenau. Den engelske titel var Playing for Time. Beretningen dannet grunnlaget for TV-filmen med samme navn (1980).

ANNONSE

https://www.youtube.com/watch?v=H1U0gFWLtvI

ANNONSE

Læs også

Læs også