Nyt

Imane Asry, ‘Årets look’, Elle, 2020; Se evt. ‘Fashion with faith

Demografi er skæbne, og kommercielle aktører kan ikke ignorere udviklingen. Havde SAS hyldet diversiteten uden at håne majoritets-Danmark, så var reklamen gået under radaren. ‘Årets look’ i Sverige er en pris etableret af modemagasinet Elle i samarbejde med L’Oréal, bedst kendt for hårplejeprodukter. Vinderen blev Imane ‘Fashion with faith’ Asry, en hijabklædt muslim. Fra Elle.se (17. januar 2020).

“Stort och varmt grattis! Hur känns det?

– Det betyder så oerhört mycket för mig, som liten vågade jag inte drömma om något i närheten ens. Jag var helt övertygat om att någon som såg ut som jag inte kunde tilldelas en sådan utmärkelse. Att som synligt muslimsk kvinna dessutom ha en påverkan i mode-Sverige känns nästan overkligt! Det gör mig så glad att se sådana förändringar i en annars väldigt ytlig och homogen bransch.

Du har blivit framröstad i hård konkurrens av flera andra coola kvinnor, vad tror du gjorde att du vann?

– Jag tror att min stil når ut till och inspirerar så många, inte bara muslimska kvinnor. Men även att många kan identifiera sig med mitt arbete. Detta är ett kvitto på att det är mer än på tiden att vi börjar normalisera hijaben i modeindustrin. Mode är till för alla. …

Vad är modest fashion, för den som inte är bekant med begreppet?

– Det är ett begrepp för mode som innefattar mindre åtsittande plagg, mycket vanligt bland muslimska kvinnor (även män) som önskar klä sig på ett sätt som uppfyller deras andliga och stilistiska krav på grund av religiös tro eller personliga preferenser.”

 

ANNONSE