Kunstbilde

Franz Marc (1880–1916)
Olje på lerret, 88 x 66 cm, Museum Kunstpalast, Düsseldorf.
Tysk titel: Die Füchse

Franz Marc ønsket opprinnelig å studere teologi, men kom på andre tanker, og kom inn ved Kunstakademiet i München i 1900, men sluttet der allerede i 1903. I det samme år, og dessuten i 1907 besøkte han Frankrike, og ble en flittig gjest i muséene, der han mottok sterke inntrykk av van Gogh. I 1911 var han en av grunnleggerne av gruppen Der blaue Reiter, som besto inntil krigsutbruddet i 1914.

Franz Marc ble innkalt som kavalerist, men det viste seg at hans talenter også kunne utnyttes i kamuflasjemaling, som det fremgår av et brev han sendte i februar 1916.

Den tyske regjeringen satte etter hvert opp en liste over betydelige kunstnere som skulle fritas for tjeneste i første linje. Franz Marc sto på denne listen – men ble drept av en granatsplint ved Verdun den 14. mars 1916, før forflytningsordren hadde rukket fram.

ANNONSE

Læs også

Læs også