Kommentar

Midt under markeringen af 75-årsdagen for befrielsen af Auschwitz præsterer en af BBC’s mest erfarne reportere, Orla Guerin, at blande Holocaust og “okkupationspolitikken” sammen. Det er ikke første gang hun jokker i spinaten, og BBC undlader at kritisere hende.

Dermed bliver Guerins udtalelse til noget langt mere end et enkelt, personligt fejltrin. Det bliver en policy BBC som institution står bag.

På sigt undergraver det tilliden til public service-institutionen.

Det var under et indslag om Holocaust at Guerin gjorde den fatale kobling. Hun havde interview et en overlevende – dem er der ikke mange tilbage af – og formåede at drage Israel og forholdet til palæstinenserne ind, som i Guerins øyne er “okkupation”.

After interviewing a tearful Holocaust survivor whose entire family was murdered in death camps, Ms Guerin ended her report by showing images of young Israeli soldiers entering Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Center in Jerusalem. In a voiceover she said: “The State of Israel is now a regional power. For decades it has occupied Palestinian territories.

“But some here will always see their nation through the prism of persecution and survival.”

Guerin begår to fatale fejl: Hun blander dagsaktuel politik ind i mindet om den værste forbrydelse i historien. Implicit opkaster hun sig til moralsk dommer over jøderne, som ikke klarer at se sig selv som okkupant, men lever i rollen som offer og forfulgt.

ANNONSE

Det er en meget simpel opfattelse af israelerne. De formår udmærket godt selv at se deres rolle i forhold til palæstinenserne og behøver ikke udenforstående til at fortælle dem det. Israelerne reagerer på den nedladende holdning: Som om en BBC-reporter forstår noget de selv ikke forstår. Det er særlig dette sidste som gør, at israelere har fået vestlige journalister galt i halsen. De ved bedst og de dømmer med den største selvfølgelighed.

At Guerin tør sige dette efter et interview med en Holocaust-overlevende, siger noget om at hun er totalt uden omtanke. Hun forstår ikke, hvor hun er og hvem hun er.

Reaktionerne var derfor stærke, ikke bare i Israel. En tidligere radio/tv-chef for BBC sagde udtalelsen var ekstremt malplaceret og ufølsom og at den er så alvorlig, at den siddende ledelse må tage afstand fra den.

Meanwhile former BBC chairman Lord Grade called on Lord Hall of Birkenhead, the corporation’s director general, to announce whether he supported or disavowed Ms Guerin’s remarks.

“It was an extremely gratuitous and insensitive piece of commentary,” Lord Grade told the Telegraph.

“In the circumstances I believe that the director general – as the editor-in-chief – should say publicly whether he supports what was said.”

Men BBC tog ikke rådet til sig.

A spokesman for the BBC said: “The brief reference in our Holocaust report to Israel’s position did not imply any comparison between the two and nor would we want one to be drawn from our coverage.”

Det er ikke første gang hverken Orla Guerin eller BBC anklages for at være forudindtaget mod Israel og jøder. Der blev i sin tid nedsat en kommission som skulle granske BBC’s dækning, men BBC har brugt 2,5 million kroner på at hindre at den bliver offentliggjort.

The BBC appointed Malcolm Balen, a former editor of the Nine O’Clock News, to produce an internal report in 2004 examining whether the corporation was biased in its coverage of the Israel-Palestinian conflict. It then spent £200,000 on a successful eight-year battle to suppress the report’s findings.

BBC har bevæget sig politisk mod venstre og har de senere år gennemgået en “hardening”, en cementering af holdninger som gør den mere propagandistisk. BBC er åbent anti-Trump, pro-klimasag, pro-islam, pro-LQBT og mod højrepopulisme og for censur af de gale meninger.

Samme udvikling har NRK, DR og SVT gennemgået.

Boris Johnsons knusende sejr burde være en advarsel: Når en public service-institution ikke længere tjener folket, som betaler for fornøjelsen, sidder den på lånt tid. Det hjælper ikke om den overøses med penge af en minister, som er politisk på linje.

 

 

Israel accuses the BBC of ‘belittling the Holocaust’ on eve of major Auschwitz ceremony

ANNONSE