Nyt

Eleverne møder frem til første skoledag på den UNRWA-drevne el-Wehdat-skole i Amman 2. september.  Begejstringen for pålæsningernes sag er kølnet i takt med, at Europa/Vesten døjer med at integrere muslimer. Det kan heller ikke undgå ens opmærksomhed, at forekomsten af slør er stor. 

Trump-administrationens beslutning om at indstille al støtte til palæstinensernes flygtningeorganisation, UNRWA, markerer endnu et skridt på vejen mod en fuld omlægning af amerikansk politik i forhold til palæstinensere og Israel.

Ikke bare skærer USA al støtte væk. USA tager samtidig et opgør med UNRWAs klassificering af alle efterkommere af palæstinenserne fra 1948 som “flygtninge”. Det er ingen anden gruppe i verden, hvor flygtningestatus er gået i arv. Palæstinenserne er et særtilfælde. De har været hævet over kritik. Heller ingen anden gruppe har fået så mange penge.

ANNONSE

Nu er spillet ude. Det hjælper ikke at true med terror.

UNRWA’s spokesman in the Hamas-run Gaza Strip, Adnan Abu Hasna, said Saturday night that he feared the US defunding of UNRWA would lead to increased terrorism. If UNRWA’s network in Gaza now collapses, he said, “what will happen if there are 300,000 school students in the streets of Gaza.” There would, he said, be “more negative energy — that’s a security danger not only for Gaza… but also for Israel. It won’t help peace; it’s a gift to terror.”

UNRWA er vokset sammen med Hamas-styret på Gaza og PA-styret på Vestbredden. Hvorfor skal USA finansiere en organisation, som modarbejder israelske og amerikanske interesser? USA har øst penge ud i årtier. Nu er det slut.

USA siger, man er klar over at det vil ramme særligt palæstinensiske børn og sundhedstilbuddene. Men nu må andre stater tage over og der må findes løsninger som gør at palæstinenserne integreres i de samfund, de lever i.

The US will now work together with other international groups to find a better model to assist the Palestinians, the statement said.

The US supplies nearly 30 percent of the total UNRWA budget, which provides health care, education, and social services to Palestinians in the West Bank, Gaza Strip, Jordan, Syria, and Lebanon.

The US donated $355 million to the agency in 2016 and was set to make a similar contribution this year. In January the Trump administration released $60 million in funds but withheld a further $65 million it had been due to provide.

Emiraterne, Qatar og Saudi-Arabien har hostet op med 200 millioner dollar. Men det er ikke bare et spørgsmål om penge, derimod nok så meget om organisering.

Tyskland siger man vil gå stærkere ind. Norge har givet lignende signaler. Men hvordan vil EU-landene stille sig til USA’s politiske kursskifte? Vil de støtte PA-styrets “stillen-sig-på-bagbenene”-politik? I så tilfælde risikerer de at blive en bremseklods for en udvikling, som kan lede til fred, men det vil være en helt anden fredsløsning end det PA-ledelsen ser for sig.

Den er blevet ødelagt af den stadige strøm af penge udefra og man har derfor ikke behøvet at rydde op. Korruptionen har fået lov til at brede sig.

Right of return

Omlægningen er ikke noget Trump har “fundet på”. Det er resultat af en lang udvikling, hvor amerikanske initiativer har stået i stampe. Ingen præsident har klaret at få noget igennem siden Camp David.

Mike Pompeo og ikke mindst FN-ambassadør Nikki Haley står bag kursskiftet: UNRWA opererer med fem millioner palæstinensiske flygtninge. USA siger, det er bare en titel. Afgørelsen er ikke formelt taget, men meget tyder på at USA kommer til at indtage samme position som Israel: Aflyse ”right of return”.

Haley suggested the Trump administration would consider an official rejection of the Palestinian demand that all refugees who were displaced between 1947 and 1948 — as well as all of their descendants — be allowed to return to modern-day Israel following a final peace accord.

Last weekend, a Hadashot TV report said the US will announce a policy that, “from its point of view, essentially cancels the ‘right of return.’” It said the US in early September will produce a report that says there are actually only some half-a-million Palestinians who should be legitimately considered refugees, and makes plain that it rejects the UN designation under which the millions of descendants of those displaced between 1947 and 1948 are also considered Palestinian refugees.

Hvis vedtagelsen går gennem vil Trump på halvandet år have gjort flere radikale ændringer end tre foregående præsidenter: Det begyndte med at han flyttede ambassaden til Jerusalem, Han lovede at gøre det under valgkampen, men det har andre kandidater også gjort. Trump leverer. Han skærer igennem. Det er noget også arabiske ledere har respekt for.

Hvordan kommer Vesteuropa til at stille sig? Vil de gå i spidsen for en afvisningsfront på vegne af 30 millioner europæiske muslimer? Det er ikke utænkeligt.

After defunding UNRWA, US said seeking to limit others’ aid to it, then close it

Kjøp Primo Levis “Hvis dette er et menneske” fra Document Forlag her.

ANNONSE

Mest læst

Servicemeddelelse

De blev til monstre

Manifest i en mørk tid