Nyt

Tysklands kansler Angela Merkel er under stærkt pres i indvandringsspørgsmålet. Søndag møder hun andre EU-ledere i Bruxelles for at prøve på at finde fælles løsninger. 

 

EU kaster mere og mere i gryden for at prøve på at opnå et stort forlig om indvandring og asyl. Men opskriften falder fortsat ikke i alles smag.

Søndag samles stats- og regeringscheferne fra over halvdelen af EU’s medlemslande til krisemøde i Bruxelles. Der skal de prøve på at få sammensvejset fælles holdninger i de svært vanskelige forhandlinger om EU’s indvandrings- og asylpolitik.

På forkant af mødet er det alligevel få som tror på noget gennembrud.

Tvært imod er forberedelserne til mødet blevet en påmindelse om, hvor dyb splittelsen mellem medlemslandene er.

Udvidet deltagerliste

Det var EU-kommissionens præsident Jean-Claude Juncker, som først sendte invitationerne ud.

Oprindelig var mødet ment som en uformel diskussion, hvor bare nogle udvalgte lande skulle deltage, i håb om komme nærmere en enighed før EU’s ordinære topmøde, som løber af stablen torsdag næste uge.

Men Juncker blev hurtigt ringet op af andre stats- og regeringschefer, som også ønskede at blive inviteret med.

Dermed blev deltagerlisten udvidet, og fredag eftermiddag havde 16 lande meldt deres interesse: Belgien, Bulgarien, Danmark, Finland, Frankrig, Grækenland, Italien, Kroatien, Luxembourg, Malta, Holland, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland og Østrig.

ANNONSE

De fire lande i den såkaldte Visegrad-gruppe – Polen, Slovakiet, Tjekkiet og Ungarn – har derimod varslet boykot af forsamlingen.

Pakkeløsning

Bagtæppet er komplicerede forhandlinger, hvor EU prøver på at få en stor pakkeløsning på plads.

Der indgår flere og flere ingredienser: reform af EU’s asylsystem, kvoter for omfordeling af asylsøgere, grænsekontrol indadtil i Schengen, hjælp fra forskellige kapitalfonde, tiltag for at styrke kontrollen langs EU’s ydergrænser og samarbejde med lande i Nordafrika og Mellemøsten for at hindre migranter i at nå frem til EU i det hele taget.

Problemet er bare at alle vil have noget forskelligt. Og det som er afgørende for én, kan få maven til at vende sig hos andre.

Truer med at lukke grænserne

Den afgørende ingrediens for Tysklands kansler Angela Merkel, er tiltag til at få stoppet asylsøgere som først ankommer til andre EU-lande, men så rejser videre til Tyskland.

Indenrigsminister Horst Seehofer og hans bayerske parti CSU har truet med at lukke grænserne for sådanne asylsøgere, hvis ikke en fælles europæisk løsning kommer på plads. Sagen er yderst alvorlig for Merkel – i værste fald kan den få hele den tyske regeringskoalition til at revne.

Men i det hårdt pressede Italien er der ingen appetit på at få asylsøgere retur. Italiens krav er at andre lande tvært imod må gøre mere for at aflaste dem.

Italiensk misfornøjelse

En tid gik Italien så langt som til at true med at trække sig fra krisemødet.

Det skyldtes et kontroversielt forslag til en skriftlig erklæring fra mødet, som blev sendt ud til deltagerne tidligere denne uge, og som kort tid efter blev lækket til pressen og lagt ud på nettet af avisen Politico.

Forslaget skal i praksis være skrevet af Tyskland og Frankrig. Italien gjorde det for sin del klart at det ikke var aktuelt at rejse til Bruxelles bare for at underskrive en færdigskrevet fransk-tysk tekst.

Forslaget blev derfor trukket tilbage, og ifølge Merkel vil der ikke blive udarbejdet noget nyt udkast til en erklæring fra mødet.

 

ANNONSE