Nyt

 

Tysklands indenrigsminister Horst Seehofer har fremlagt en omfattende plan for migration. Det sker efter en skarp intern strid i den tyske regering.

Planen skulle egentlig være fremlagt for fire uger siden.

Fremlæggelsen blev dengang udsat, fordi kansler Angela Merkel ikke ville godtage at afvise migranter og flygtninge ved Tysklands grænser, hvis de allerede er registreret i andre europæiske lande, noget Seehofer ønskede.

Krisen blev afværget efter enighed om tiltag, som var spiselige for alle de tre partier i kanslerens koalition – Merkels CDU, søsterpartiet CSU i Bayern og socialdemokratiske SPD. Det er disse tiltag, Seehofers plan omhandler.

Centre ved grænsen

– Denne planen er del af en påtrængende og nødvendig tilbagerulning af tysk asylpolitik, sagde Seehofer, da han fremlagde planen tirsdag.

Den 63 punkter lange plan inddrager blandt andet centre ved den tyske grænse mod Østrig, hvor migranter og flygtninge kan holdes, før de returneres til det europæiske land, de allerede er registreret i. Dette forudsat at Tyskland har indgået en bilateral aftale om returnering med modtagelandet, noget som var et krav fra både CDU og SPD.

ANNONSE

– Et nyt grænseregime, kalder Seehofer det.

Seehofer havde også oprindeligt foreslået lukkede centre, noget SPD nægtede at gå med til.

– Marshall-plan for Afrika

Seehofers plan åbner op for at tysk politi kan gennemføre tilfældige tjek af asylsøgere, som allerede er i landet. Under præsentationen tirsdag sagde han også, at flygtninge må regne med at blive afkrævet samarbejde ved ny gennemgang af ansøgningerne om ophold, såfremt situationen i hjemlandet skulle ændre sig. I modsat fald kan de risikere straf, sagde han.

Straf venter også dem, som er dømt for kriminelle handlinger, og der bliver stillet krav om at asylsøgere skal samarbejde langt mere i arbejdet med at bekræfte deres identitet. Enhver asylsøger, som hævder at leve med trusler i hjemlandet, og som så rejser til sit hjemland mens ansøgningen fortsat er under behandling, vil få sin ansøgning afvist, sagde Seehofer.

Planen lægger også op til udviklingshjælp til visse partnerlande, i form af det Seehofer kalder «Marshall-plan for Afrika». Målet er at opfordre potentielle migranter til at blive i deres hjemlande ved at forbedre de økonomiske forhold der.

EU-tiltag

Planen omhandler fælleseuropæiske tiltag der blev enighed om på EU-topmødet i slutningen af juni.

Blandt disse tiltag er, at EU skal oprette et netværk af såkaldte kontrollerede centre i medlemslandene langs middelhavskysten.

Der skal der gøres en første screening af flygtninge og migranter, som sættes i land, før de, der har ret til asyl, skal omfordeles til andre medlemslande for videre opfølgning. Dette skal imidlertid ske på frivillig basis.

Kritik

Højrepopulisterne Alternativ for Tyskland (AfD) kritiserede Seehofers plan tirsdag og sagde de ikke vil ændre på noget som helst.

Ledelsen i SPD udtalte sig også kritisk og sagde, at Seehofer må stoppe med at genforhandle koalitionsaftalen og hellere holde sig til det, som regeringspartierne SPD, CDU og CSU er blevet enige om. Seehofer bør skrinlægge sin dilletantteaterforestilling, udtalte SPD-ledelsen.

Seehofer møder onsdag sin italienske modpart Matteo Salvini i Innsbruck i Østrig, på forkant af EU’s indenrigsministermøde der. Det er ventet, at sagen bliver central i samtalerne mellem de to.

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE