Kopierede/fra hoften

Lederen af CDU’s søsterparti, CSU, Alexander Dobrindt, som også er minister for transport og digital infrastruktur, før et bestyrelsesmøde i CSU 18 juni. Foto: Ralph Orlowski/Reuters/Scanpix

 

Den største trussel for EU, er den forestående kollaps af Angela Merkels vaklende koalitionsregering, som igen kan føre til et sammenbrud «som ikke kan kontrolleres». Det indrømmer den ledende venstreorienterede, EU-venlige kommentator, Paul Mason.

Den politiske ustabilitet, som længe har plaget den tyske regering, kan være starten på en kædereaktion som ender med totalt sammenbrud for hele den Europæiske Union. Angela Merkel står foran en «vind-eller-forsvind-uge» som leder for Tyskland og EU, efter at ledende aktører i CDU gav hende et ultimatum: Merkel har to uger til at efterkomme kravet om at hele indvandringspolitikken skal ændres, i følge den tyske avis Bild.

I et interview i BBC programmet Politics Europe, sagde Mason at Angela Merkels ustabile situation, som er skabt af den stående migrationsdebat, kan blive et mareridt for hele Europa. Den tyske leder står overfor et valg mellem et ydmygende tilbagetog for hendes egen migrationspolitik, eller at sparke hendes egen indenrigsminister ud, noget som kan føre til hele regeringens kollaps.

ANNONSE

Mason forklarede:

«Jeg tror vores allerstørste mareridt, hvad enten man er for eller imod EU, er at EU kollapser helt ukontrolleret. Måden det kan ske på er at Merkels regering falder og erstattes af en mere højreorienteret regering, som i Østrig og Italien. Lederen for CSU, Alexander Dobrindt, er gået offentlig ud med støtte til den linje, som føres i Italien og Østrig, og det underminerer hele Merkels autoritet»

Det var her kommentatoren Julia Hartley-Brewer afbrød og påpegede at Merkel har «undermineret sin egen autoritet da hun slap en million mennesker uden dokumenter ind i landet» Mason erklærede sig enig i det, og tilføjede: «Hun aflyste hele Dublin III for hele EU-området, og dette er et vedvarende problem for hele Europa»

De sidste rapporter tyder på at ultimatummet mod Merkel skaber en risiko for at sende Tyskland dybere ned i kaos. CSU-lederen Dobrindt sagde, at han støtter indenrigsminister Horst Seehofers migrationsplan «100 procent», en plan som Merkel har været totalt imod. Hun ønsker igen at finde en fælles EU-løsning på migrationskrisen på EU-topmødet 28. og 29. juli.

Horst Seehofer vil at politiet skal have myndighed til at afvise migranter fra andre EU-lande ved grænsen. Bild hævder at Merkel har to uger til at finde støtte i EU for en større reform af unionens lovgrundlag for migration, ellers vil han give ordre om at ændringen skal gennemføres i Tyskland alene. Dermed vil tysk politi kunne sende migranter tilbage til deres europæiske nabolande.

Tyskland er altså i en situation, hvor indenrigsministeren udfordrer og truer sin egen regeringschef til at adlyde ham, ellers vil han køre et sololøb for en ny migrationspolitik kun for Tyskland – mere i tråd med hvad vælgerne i Østrig og Italien har forlangt, og helt uafhængig af Merkel og EU. Hvem sagde at tysk politik er kedelig?

express.co.uk

 

ANNONSE