Nyt

 

Sverigedemokraterna er i løbet af det sidste år blevet et af Sveriges største partier. Der er stadig fire måneder til valget i september og mange svenske vælgere er begyndt at flytte på sig. De to største partier er Sverigedemokraterna og Socialdemokraterna, der begge måles til 23 %. Moderaterna ligger på 18,3 %.

Indvandring er et af de vigtigste valgtemaer, siger vælgerne. Og Socialdemokraterna har forsøgt at overbevise vælgerne om, at de vil stramme op. Men det er sandsynligvis for sent. De har ikke længere den nødvendige troværdighed. For to uger siden udtalte statsminister Stefan Löfven at «Sverige har taget imod for mange indvandrere». Men som vi har set tidligere, så har de vælgere, som går over til Sverigedemokraterna, foretaget et personligt værdimæssigt valg. De lader sig dermed ikke lokke så let tilbage. Dette bemærkes nu, også af eksperterne.

«Det virker vanskeligt at vinde vælgere tillbage fra SD,» siger samfundsforsker Sören Holmberg.

Det er Sverigedemokraterna som har ejerskab til indvandringsspørgsmålet.

– De to partier, som tydeligst har profileret sig som mere flygtningekritiske, har tabt, medens SD som ”ejer” spørgsmålet i stedet er gået en anelse frem. Den her strategi fra Socialdemokraterna og Moderaterna, med at lægge sig nær SD for at vinde vælgere, er indtil nu mislykkedes, siger Sören Holmberg, professor i statsvidenskab ved Göteborgs universitet, til Metro som bestiller målingerne.

– Det her er til fordel for Sverigedemokraterna, for de opfattes som det parti, der har ejerskab til flygtningespørgsmålet. Jo mere indvandring diskuteres, jo mere positivt bliver det for Sverigedemokraterna, siger forskeren.

Tirsdag 22. maj er der ny TV-debat mellem Jimmie Åkesson og Centerlederen Annie Lööf.

 

Metro

 

 

Kan du lide hvad du læser? Ønsker du flere og bedre artikler af Document? Giv dit bidrag. Vores paypal-adresse er paypal@document.dk.

ANNONSE