Kopierede/fra hoften

Da det nyligt offentliggjorte britiske dokument, FCO3O/1048, blev skrevet i april 1971, hed det EF, men i en rapport til det britiske udenrigsministerium kunne en ledende embedsmand omtrent forudsige vejen mod den europæiske superstat. Og dermed også de vilkår, der ville møde Storbritannien – og Danmark – i «Fællesmarkedet», som det hed på det tidspunkt.

But damningly for Tory Prime Minister Edward Heath, and all those who kept quiet about the findings in the early 70s, the document, known as FCO30/1048, was locked away under Official Secrets Act rules for almost five decades.

The classified paper, dated April 1971, suggested the Government should keep the British public in the dark about what EEC membership means predicting that it would take 30 years for voters to realise what was happening by which time it would be too late to leave.

Det er stort set gået, som forfatteren spåede: Storbritannien ville miste sin suverænitet, der ville komme en monetær union, og de europæiske domstole ville skubbe de nationale til side.

Det kunne man jo ikke gå ud og sige, og den listige embedsmand foreslog derfor regeringen at lade som om den stadig bestemte. Når det så 30 år senere gik op for befolkningen, hvad den havde rodet sig ud i, ville det være for sent at hoppe af.

Den sidste forudsigelse er den eneste, der ikke er gået i opfyldelse – i det mindste for Storbritanniens vedkommende.

I 1973 gik Storbritannien, Danmark og Irland med i EF, og man må formode, at de har snakket sagerne igennem indbyrdes.

Hvilke tanker gjorde den danske regering sig? Og adskilte tankerne sig fra, hvad den fortalte danskerne?

 

Hele dokumentet er her, PDF 224 sider.

 

 

Kan du lide hvad du læser? Ønsker du flere og bedre artikler af Document? Giv dit bidrag. Vores paypal-adresse er paypal@document.dk.

Køb Lars Hedegaards bog her!

ANNONSE