Nyt

Statsminister og partileder for Socialdemokraterna Stefan Löfven, og Jimmie Åkesson, partileder for Sverigedemokraterna.

 

Stefan Löfven formår ikke at lokke de vælgere tilbage, som er gået over til Sverigedemokraterna. I stedet strømmer kvindelige vælgere nu bort fra Socialdemokraterna over til Sverigedemokraterna (SD).

SD får 18,7 procent, deres næst højeste notering nogensinde i en måling udført af Sifo. Målingen er foretaget for Svenska Dagbladet (SvD).

Socialdemokraterna falder med 3,2 procentpoint til 25,2 procent. Partiet har aldrig før ligget så lavt op til et valg.

– Vi får se om den her tilbagegang bekræftes af andre undersøgelser, men vi skal ikke prøve på at skjule at det er hårdt. Men der sker hurtige ændringer, siger Socialdemokraternas partisekretær Lena Rådström Baastad til SvD.

Samtidig stiger Sverigedemokraternas tilslutning kraftigt og de får nu 18,7 procent. I forrige måling fik SD 14,8 procent, en fremgang på 3,9 procentpoint.

Socialdemokraterna har ikke formået at lokke vælgere tilbage fra Sverigedemokraterna, som var det mål, man havde sat sig:

Et af målene i Socialdemokraternas strategi op til valget er at lokke omkring 350 000 vælgere tilbage, som er usikre på om de skal stemme på S og SD, eller som allerede har forladt S.

Planen for S har blandt andet været at have en hårdere holdning i spørgsmålene om lov og orden og formindsket indvandring.

Mattias Karlsson, SDs parlamentariske leder, siger til Expressen at Socialdemokraterna er uden troværdighed i indvandringspolitikken:

– Det er klart at folk ikke køber det, når man samme måned stemmer for amnesti til 9 000 afghanere, trods det at mange af dem har løjet om deres alder og samtidig ikke har grundlag for beskyttelse… der findes ingen troværdighed i den politik, at gøre begge ting samtidigt.

– Bølgen af seksuelle forbrydelser og voldtægter

SD har altid stået svagt blandt kvindelige vælgere. Karlsson tror at årsagen til at kvindelige vælgere nu strømmer fra S til SD i høj grad drejer sig om bekymringer for lov og orden:

– Der findes en frustration hos mange kvindelige vælgere når det gælder regeringens manglende evner at håndtere bølgen af seksualforbrydelser og voldtægter, siger Karlsson.

– Vi føler, at vore hjertesager, som vi har arbejdet for gennem mange år, falder vældigt godt sammen med hvad vælgerne synes er vigtigst lige nu. Få styr på migrationspolitikken, værdispørgsmålene, lov og orden, siger Mattias Karlsson, gruppeleder for SD:s rigsdagsgruppe, til Expressen.

Miljøpartiet ligger på spærregrænsen: 4,0 procent, Kristdemokraterna ligger stadig under med 3,5 prosent.

 

ANNONSE