Nyt

Viktor Orbán under EPP-konferencen i 2017 / Foto: udsnit fra Wikipedia Commons


Ungarns statsminister Viktor Orbán vil iværksatte en økonomisk pakke med sigte på at få fødselstallene i landet til at stige, det skriver den ungarsk-tyske udenrigskorrespondent Boris Kálnoky i 
Die Presse, som er en af Østrigs newspapers of record.

Målet med tiltagene er at øge fødselsraten i Ungarn fra dagens 1,5 til 2,1 inden 2030. På den måde vil landet ikke have behov for indvandring, mener statsministeren, som tidligere har kundgjort at demografi og familiepolitik vil blive et flerårigt satsningsområde af strategisk interesse. Selv har han fem børn.

Under Orbáns otte år lange regeringstid er fødselsraten steget fra 1,4 til 1,5. I løbet af et tidsrum som bare er halvanden gange så stort, er statsministerens ambition altså at seksdoble denne stigning. Eksperter tvivler på at det kan lade sig gøre, men de foreslåede virkemidler er af en type, som vanskeligt kan undgå at give målbare resultater:

ANNONSE

Nøglen til succes skal være en ny motivation og fremfor alt mange penge. Ungarn har i de kommende år til hensigt at bruge en højere andel af bruttonationalproduktet (BNP) til at styrke familierne end noget andet EU-land.

Konkret har man blandt andet til hensigt at give børnefamilier 33.000 euro i støtte til boligkøb (ca. 250.000 danske kroner, svarende til mere end 1 million dkr. i købekraft i Ungarn), med muligheden for at låne 33.000 euro (godt 1 mio. dkr. i Ungarn) ekstra rentefrit. Børnepengene skal øges, børnefamiliernes skat skal sænkes, og unge mødre skal kunne få studielån og bedre muligheder på arbejdsmarkedet.

Det er ikke så sædvanligt at europæiske politikere foreslår tiltag til at øge antallet af børnefødsler. I Tyskland nævner Alternative für Deutschland (AfD) det specifikt i sit partiprogram. Og i forbindelse med parlamentsvalget i Italien, som har en fødselsrate ikke meget forskellig fra Ungarns, var det kun partiet Fratelli d’Italia, under ledelse af den nybagte mor Giorgia Meloni, som gik til valg på noget lignende.

 

 

 

Køb Hege Storhaugs bog her!

ANNONSE