Nyt

Syv frivillige organisationer i Italien anklager det franske grænsepoliti for at forfalske fødselsdatoerne på udvisningsdokumenterne, når de afviser uledsagede mindreårige migranter som forsøger at snige sig over grænsen fra Italien til Frankrig, skriver den italiensk-britiske freelance-journalist Angela Giuffrida i The Guardian.

Organisationerne har lagt to tilfælde frem for EU-kommissionen og Italiens indenrigsministerium. Det ene skal have fundet sted i marts ved grænsen på Rivieraen mellem Menton og Ventimiglia, hvor fransk politi i lang tid har haft omfattende kontroller og en hård linje mod illegale migranter.

“We were only there by chance but saw two minors, who we knew well, being stopped by French police,” said Daniela Ziterosa, a legal assistant at the charity Intersos.

“We saw the police write the incorrect date of birth on the ‘refusal of entry’ document. One of the children took a photo of the document and you can see his date of birth has been changed from the one he declared.

“We managed to block them from being sent back and eventually the French took them in.”

Gutten som tog billedet, som ønsker at rejse til sin bror i Sverige, skal være født den 1. oktober 2001, men udvisningsdokumentet var påført fødselsdatoen 1. januar 2000. Set fra lovens side er det springende punkt om vedkommende er over eller under 18 år, al den tid umyndige har flere rettigheder end myndige.

ANNONSE

Frankrig bruger altså tilsyneladende ”beskidte tricks” for at beskytte sin grænse. Et spørgsmål som melder sig, er om ikke migranterne gør det samme for at krydse den? Hvilke garantier har man for at den unge eritreer virkeligt er under 18 år?

En anden problemstilling er i hvilken grad Europa kan fortsætte med at øse rettigheder ud over mennesker fra andre steder på planeten, som lovstridig forsøger at skabe en tilværelse for sig og sine i vores verdensdel. Man kan give rettigheder til individer, men kan den samme logik anvendes på en destabiliserende ulovlig menneskestrøm?

 

ANNONSE