Nyt

For første gang, siden den massive kampagne mod Alternative für Deutschland (AfD), i det nye år, har partiet genvundet 20 procents opbakning i INSA’s ugentlige meningsmåling for avisen Bild.

AfD vinder et procentpoint, og konsoliderer sin position som Tysklands næststørste parti, godt to måneder før EU-valget i juni.

CDU/CSU er fortsat det klart største parti, mens meningsmålingen er ugunstig for de tre regeringspartier SPD (tilbagegang på et procentpoint), FDP og De Grønne. Det nye venstrefløjsparti Sahra Wagenknecht (BSW) er fortsat større end både FDP og det yderste venstrefløjsparti Die Linke.

Grafik: B

Meningsmålingen peger ikke i retning af nogen naturlig flertalskonstellation. Ikke engang den gamle “store koalition” mellem unionspartierne og socialdemokraterne når op på 50 procent.

En analyse af de forskellige tyske meningsmålinger over tid (BSW ikke medregnet) viser, at den nedadgående tendens for AfD efter nytår fladede ud omkring månedsskiftet februar/marts og nu viser tegn på en ny opadgående tendens, hvor partiet igen vinder terræn blandt vælgerne.

 

Grafikk: Poll of Polls / Politico.

Det næste parlamentsvalg i Tyskland finder sted i efteråret 2025, men i mellemtiden finder det vigtige EU-valg sted i begyndelsen af juni 2024, mens de østlige delstater Brandenburg, Sachsen og Thüringen afholder delstatsvalg i september. AfD står til at blive det største parti ved alle de tre sidstnævnte valg.

ANNONSE

 

Dokumentet er 20 år gammelt – køb vores nye magasin!

ANNONSE

Mest læst

Donald Trump er manden

Bidens store bagslag