Nyt

Udsigterne til at Tysklands to største politiske partier – konservative CDU og socialdemokratiske SPD – skal fortsætte med at regere sammen, ser ikke ud til at gøre vælgerne mere velvilligt indstillet overfor nogen af dem.

Opinionsundersøgelser, som er offentliggjort efter at partierne er blevet formelt enige om at indlede koalitionsforhandlinger, er specielt deprimerende læsning for SPD, ledet af EU-parlamentets tidligere præsident Martin Schulz.

I en meningsmåling fra Insa, som er omtalt i Die Welt, får SPD tilslutning fra blot 18 procent af de adspurgte. Det er to og et halvt procentpoint lavere end det i forvejen katastrofale valgresultat på 20,5 procent den 24. september 2017.

Samtidig er afstanden ned til Alternative für Deutschland reduceret til fire procentpoint, såfremt AfD opnår 14 procents tilslutning ved den samme måling. Valgresultatet for AfD var til sammenligning på 12,6 procent.

ANNONSE

Heller ikke for CDU er det nogen god måling: Angela Merkels parti får 31,5 procent, hvilket også er lavere end valgresultatet, som var på 32,9 procent. De to traditionelt dominerende partier i tysk politik har dermed til sammen mindre end halvdelen af vælgertilslutningen. AfD´s parlamentariske leder Alice Weidel siger at hendes parti er i færd med at afløse SPD som det ægte folkeparti.

På spørgsmålet om, hvordan folk stiller sig til koalitionsforhandlingerne, hilses disse velkommen af kun 38 procent, mens det blot er 32 procent, som oprigtigt ønsker sig en sådan regering.

I en anden meningsmåling udført af Forsa er tallene endnu værre for SPD. Kun 17 procent af de adspurgte i denne måling siger, at de ville stemme på det socialdemokratiske parti.

Tæppet ser i det hele taget ud til at være på vej til at falde for socialdemokraterne i hele Europa. Man må vel sige at de falder for egne fejltagelser. En idé kunne måske være at udarbejde en troværdig politik på de områder, som vælgerne er optaget af.

Foto: Wikipedia Commons

Køb Hege Storhaugs bog her!

 

ANNONSE