Nyt

Igennem længere tid har fiskerne fra Thorup Strand i Nordjylland været voldsomt generet af hollandske fiskere, der i jagten på profit anvender de såkaldte bomtrawl, store elektriske udladninger, som knuser havbunden, til skade for miljøet og til stor pine for fiskene i Skagerrak og Nordsøen.

Nu er en hollandsk fiskerbåd tirsdag aften så meldt til Nordjyllands Politi for vandalisme, efter den ifølge statsselskabet Energinet har smadret offentlige elkabler for mindst 20 millioner kroner tilbage i august.

Sammenstødet mellem bådens tykke jerntrawl og elkablet skete på havbunden i Skagerrak, 38 kilometer nord for Bulbjerg. Elkablet, der er verdens længste og ejes af den danske og den norske stat i forening, bliver for tiden repareret af de statslige energiselskaber, til en pris af mellem 20 og 80 mio.kr – afhængig af vejrforholdene på tidspunktet for udbedringen.

ANNONSE

El-kablerne er tydeligt markeret på søkort og ligger i en zone, hvor der ikke må fiskes, hvilket den hollandske fisker tilsyneladende har valgt at ignorere. Skaderne på el-kablerne var så voldsomme efter overrivningen, at Energinet siden har måttet omlægge energiforsyningen.

Det er ikke første gang, de hollandske bowtrawlere laver ravage i Skagerrak. For kort tid siden torpederede en hollandsk trawler en nordjysk kystfiskers grej og ødelagt snurrevod for 275.000 kroner. Nordjyllands Politi bekræfter, at man har modtaget en anmeldelsen, men da den slags anmeldelser er sjældne, skal politiet i første omgang have klarlagt, om man skal gå til hollænderne eller de danske myndigheder.

Hos Energinet har man dog erkendt, at regningen for at reparere el-kablet i Skagerrak kan ende hos elkunderne. For én ting er begrundet mistanke, noget andet er at bevise den hollandske fiskers skyld, og hvis det ikke lykkes, må Energinets kunder selv bære omkostningerne.

 

https://www.tv2nord.dk/artikel/bomtrawler-krig-fortsaetter-politianmeldt-smadre-el-kabel-i-skagerrak

ANNONSE

Mest læst