Kommentar

Efter at have rykket tre gange har jeg omsider modtaget en skriftlig sigtelse fra Nordjyllands Politi, så jeg i det mindste er klar over, hvorfor min og min datters adresse blev ransaget for over et år siden.

Jeg er sigtet “for overtrædelse af straffelovens paragraf 264 d om uberettiget videregivelser af billeder” “ved via Facebook at have offentliggjort manipulerede/redigerede ikke mindre end fem billeder, hvor flere personer holdt billeder af Muhammedtegninger, hvor Mohammad har en bombe i turbanen”.

Det dækker over, at Nordjyllands Politi mener, at jeg har postet fem satiriske memes, hvor jeg laver sjov med journalist Asger Juhl fra Den Uafhængige. Asger Juhl er i dag chefredaktør på Ekstra Bladet.
Jeg ville hjertens gerne poste de fem memes. Desværre kan jeg ikke gøre det, da jeg risikerer at inkriminere mig selv, hvis jeg poster de pågældende memes. Desuden nægter jeg mig i skrivende stund skyldig i sigtelsen.
Baggrunden for de fem satiriske memes var ifølge kilder tæt på den mulige gerningsperson, at Steffen Larsen (nuværende folketingspolitiker for Liberal Alliance og dengang vært på Den Uafhængige) på et foto, der blev postet på Den Uafhængiges Facebookside, poserede med et skilt med Kurt Westergaards Muhammedtegning og en tekst a la Skal danske medier bringe denne tegning?
Steffen Larsens skilt udløste dyb panik hos det islamofile medie Den Uafhængige og ikke mindst hos mediets stifter og chef Asger Juhl, der straks fik fjernet Steffen Larsens foto fra Den Uafhængiges Facebookside. Også en video, hvor Steffen Larsen optrådte med skiltet med Westergaards bombe-Muhammed, blev censureret af Juhl, der klippede denne sekvens ud af videoen.
Asger Juhl kørte i de følgende dage løs med fotos af sig selv på Den Uafhængiges Facebookside, hvor han poserede med et skilt med Den Uafhængiges kontonummer, som Facebookfølgerne blev opfordret til at sætte penge ind på. Der var også fotos af Asger Juhl, hvor han tilbød Facebookfølgerne at købe Den Uafhængige-kaffekopper for at støtte Den Uafhængige økonomisk.
Dette betleri fra det islamofile medie fik ifølge en kilde tæt på den mulige gerningsperson en spøgefugl til at lave et meme, hvor Asger Juhl i stedet for at posere med et skilt med Den Uafhængiges kontonummer i stedet stod med et skilt med Kurt Westergaards Muhammedtegning – ledsaget af teksten Her er Muhammedtegningen vi ikke tør bringe.
På et andet meme stod Asger Juhl med seks Muhammedkopper (i stedet for seks Den Uafhængige-kopper) ledsaget af teksten Allahu akbar. Hvilken kaffe byder Asger Juhl uventede gæster?
(Jeg har malet et maleri, der ligner den mulige gerningspersons meme til forveksling)
Denne retmæssige og godmodige satire fik Asger Juhl til at kontakte politiet (hvilket han som den luskebuks, han er, i første omgang forsøgte at holde skjult for offentligheden – heldigvis afslørede en af Den Uafhængiges abonnenter ham) og anmelde undertegnede til politiet. Københavns Politi og senere Nordjyllands Politi tog straks sagen op, da satire selvfølgelig skal knægtes af ordensmagten. Herefter henvendte Nordjyllands Politi sig til retten for at få lov til at ransage mig. Retten gav Nordjyllands Politi lov til at ransage både min og min datters adresse og en adresse, hvor jeg tidligere havde haft atelier.
Fem memes, som man mistænker nogen for at have postet på Facebook, udløser altså tilladelse til at foretage ransagning på tre adresser. Måske er det bare mig, men jeg synes, at det er vanvittigt. Man skulle jo tro, at der var tale om en større sag, der omfattede omfattende narkokriminalitet eller våbenhandel, i stedet for en sag omhandlende satiriske memes på Facebook.
Da Nordjyllands Politi havde fået rettens tilladelse blev min og min datters adresse ransaget, og de fire bevæbnede betjente tog al elektronik på adresserne med sig. Herunder min og min samlevers telefoner og computere og min søns spillekonsol (omtalt som 1 stationær computer i brevet fra politiet). Desuden blev der beslaglagt “klistermærker af Asger Pallisgaard Juhl, der holder et skilt med Muhammed-tegning op foran sig” og en mulepose med print af Muhammed med bombe i turbanen, en notesbog og to skilte med tegninger af Muhammed med bombe i turbanen.
Hvordan det kan være ulovligt at være i besiddelse af en mulepose med Muhammedtryk og to skilte med Muhammedtegningen, har jeg svært ved at forstå.
Efter et års efterforskning, hvor Nordjyllands Politi har gennemgået al husstandens elektronik, er man altså foreløbig kun lykkedes med at sigte mig for at have postet fem memes på Facebook.
Jeg synes godt nok, at det er tyndt. De ressourcer og den massive magtanvendelse, som Nordjyllands Politi med baggrund i rettens afgørelse, har anvendt i denne sag, står i min optik slet ikke mål med den mulige forbrydelse.
Men jeg konstaterer, at der i dag er stærke kræfter i det danske samfund – journalist Asger Juhl, Københavns Politi, Nordjyllands Politi og retten i Aalborg – der ønsker at kriminalisere satire.
Hvis de fortæller dig, at du stadig lever i et demokrati, hvor borgerne kan kritisere magthaverne uden repressalier, så kan du godt ryste på hovedet.
ANNONSE

Mest læst