Nyt

Den svenske komiker og radio- og TV-profil, Soran Ismail, anklages for at have voldtaget to kvinder og have udsat en tredje for seksuel chikane.

Kvinderne har politianmeldt den populære kultur- og medieprofil i kølvandet på #metoo-kampagnen,

Debika Ray Berghog er påtalemyndighed for de sager, der vedrører Soran Ismail. Hun afslår kategorisk at komme med kommentarer til medierne.

Netstedet Samhällsnytt skriver, at man har kilder i retsvæsenet, som bekræfter, at Soran Ismail er under efterforskning.

Soran Ismail har i lang tid profileret sig som feminist og antiracist, og generelt som en person med høj moral og god värdegrund. Han har været mediernes yndling, ikke mindst i Sveriges Television og Sveriges Radio. Der er han blevet tildelt både programlederroller og egne TV-serier – ofte i rollen som det gode menneske på jagt etter de onde, som han så prøver at få på bedre tanker, skriver Samhällsnytt.

«En skam för Sverige»

Ismail har rejst land og rige rundt sammen med komikerkollegaen Magnus Betnér med et antiracistisk stand-up show kaldet «En skam för Sverige».

På de sociale medier, hvor man igennem et stykke tid har haft kendskab til , hvad Ismail er anklaget for, bruges denne titel «En skam för Sverige» nu hyppigt om komikeren selv.

Soran Ismail – portrætteret som «et godt forbillede for drenge» i Dagens Nyheter.

En kvinna berättar om hur Soran skickat henne nakenbilder och filmer där han onanerar till henne. Kvinnan berättar att hon inte bara blev äcklad, utan också djupt besviken eftersom hon hade så höga tankar om Soran och aldrig trodde honom ”som är feminist” om att kunna göra något sådant.

Det började för två år sedan när kvinnan beslöt följa Soran på Instagram och Snapchat därför att hon gillade hans humor. Soran lade märke till kvinnan och tog kontakt med henne och de började samtala och utväxla helt vanliga bilder.

Plötsligt en kväll kom det en bild från Soran till kvinnan där han fotograferat sitt könsorgan, en så kallad ”dickpic”. Och i tät följd kom sedan flera bilder från Soran där han onanerade. Snart trappade Soran upp det hela ytterligare och började skicka filmsekvenser av sig själv, även dessa när han onanerade.

Det var först i samband med #metoo-kampanjen som kvinnan repade mot att polisanmäla den populäre komikern. Detta efter att hon förstått att andra kvinna råkat ännu värre ut och utsatts för våldtäkt av Soran.

Den ena polisanmälan gäller en våldtäkt som ska ha begåtts i en park i centrala Stockholm i somras. Soran ska ha tvingat in sitt kön i kvinnans mun samtidigt som han kallat henne för en hora. Den andra anmälan gäller en våldtäkt som Soran ska ha begått på ett hotellrum i Jönköping för några år sedan när han var ute på turné.

TV-selskabet Discovery har afsluttet sit samarbejde med Ismail, og Sveriges Radio har besluttet, at Ismail ikke skal medvirke i nogen programmer, så længe efterforskningen varer.

Vilka beslut SVT har tagit beträffande Soran är inte känt men de produktioner han i närtid gjort för Public Service-bolaget – «Absolut svensk» och «Sorans krig» – ligger fortfarande ute på SVT Play, liksom minst ett nyproducerat avsnitt av stå upp-programmet ’Släng dig i brunnen’ där Soran medverkar.

Ismail har aflyst en række forestillinger han skulle have haft i flere byer. Officielt på grund af sygdom.

Samhällsnytt skriver, at man forgæves har forsøgt at få en kommentar fra Soran Ismail.

Næsten samtlige svenske medier, og alle de store, omtaler udelukkende Ismail som «den populære komiker» og lignende. Samhällsnytt forklarer, hvorfor man nu går ud med Ismails navn:

Varför vi namnger Soran Ismail

Några medier, bland annat Lokalpressen och Arbetaren, har nu upphört med att skydda Soran Ismail med omskrivningen ”den populäre komikern” och börjat namnge honom. Samhällsnytt har valt att göra likadant. Vi anser – givet att Soran är en offentlig person och det sätt på vilket han har profilerat sig i den offentliga debatten i värderingsfrågor – att här föreligger ett legitimt allmänintresse.

Detta förstärks ytterligare av att ytterligare ett antal män med feministisk och antirasistisk profil, däribland Aftonbladets krönikör Fredrik Virtanen, har anklagats för liknande brott. På TV4 har Martin Timell, för de flesta tittare sannolikt otippat, beslagits med sexuella trakasserier.

Det som avslöjats indikerar att det vänsterliberala medie- och kulturetablissemanget har ett allvarligt värdegrundsproblem att ta itu med. Detta behöver få en mer grundlig offentlig genomlysning. Det kan också finnas anledning för kvinnor att vara mer på sin vakt mot män som profilerar sig på det sätt som de nu anklagade männen har gjort och inte låta sig invaggas i en falsk trygghet därför att en man deklarerar att han är vänsterfeminist.

Minst en feministisk och antirasistisk profil till på Aftonbladet har utpekats för sexuella brott och kränkningar. Även inom Public Service är flera personer föremål för internutredningar och polisanmälan. Samhällsnytt utesluter inte att namnge även dessa i kommande artiklar.

ANNONSE