Nyt

Hvad har rigmanden Bill Gates, gadekunstneren Dan Park, Københavns overborgmester Frank Jensen, grundlæggeren af Wikileaks – Julian Assange – og undertegnede til fælles? Ikke ret meget skulle man mene. Men alle fem er – i lighed med Dansk Folkeparti – havnet i et statsligt svensk register over ekstremister, der “hader, truer og hetzer mod indvandrere, kvinder og LGBT-personer”. Ja, det stopper ikke der. De pågældende har ifølge Svenska Instituttet, der står bag registreringen, ”ofte højreorienteret og / eller nynazistisk orientering og ophidser endog til vold”.
I sin tid oprettede den østtyske sikkerheds- og efterretningstjeneste Stasi et omfattende arkiv over politiske dissidenter. Den danske venstrefløj blev senere inspireret til et register over danske jøder, og i dag viderefører Redox og AFA (Antifascistisk Aktion) traditionen for at registrere politiske modstandere. Mere overraskende er det, at tilsvarende tendenser gør sig gældende på statsligt plan i Sverige i dag.
Svenska Institutet er en statslig svensk myndighed, der hører under det svenske udenrigsministerium. Svenska Institutet arbejder ifølge instituttets hjemmeside for at skabe ”tillid til Sverige og svensk ekspertise”. Den seneste uge er instituttet imidlertid blevet kendt for at have oprettet et register over Twitter brugere, der opfører sig politisk ukorrekt. I alt 14.393 personer er blevet registreret af Svenska Institutets medarbejdere.
Afsløret af nyhedssite 
Sidste mandag begyndte bolden at rulle, da det svenske nyhedssite Nyheter Idag afslørede Svenska Institutets ekstremist-register. Senere gjorde Nyheter Idag registret søgbart, så interesserede kunne søge i registreret på deres eget eller andres navne. Det viste sig nu, at ikke bare svenske politikere som sverigedemokraternes Jimmie Åkesson og Mattias Karlsson, IDF (Israels hær), Israels ambassadør i Sverige – Isaac Bachman- og islamkritikere som Alex Jones og Paul Joseph Watson var registreret, også det moderate medlem af rigsdagen – Hanif Bali – og en lang række journalister ansat i statslige svenske medier var at finde i Svenska Institutets register.
Den massive registrering og den lemfældige omgang med ekstremistetiketten førte til en omfattende kritik i svenske medier, og Svenska Institutet har på sin hjemmeside offentligt undskyldt overfor de, der ”fejlagtigt” er blevet registreret. Det betyder, at Bill Gates, Frank Jensen, Julian Assange og Dansk Folkeparti’s Twitter-profiler ikke længere er at finde i registret. Til gengæld figurer gadekunstner Dan Park og undertegnede stadig i registret. Jeg har derfor henvendt mig til Svenska Institutet for at få en forklaring på, hvorfor jeg er registreret. Jeg har endnu ikke – trods flere henvendelser – fået svar.
Venstreorienteret antiracist bag register 
Svenska Institutet skriver på sin hjemmeside, hvordan registreret over de politisk ukorrekte Twitter brugere er blevet til:
”Under veckan 8–14 maj 2017 gästades @sweden (Svenska Institutets Twitter-profil, red.) av Vian Tahir, en expert inom nätsäkerhet, som till vardags arbetar med att hjälpa andra att skydda sig mot troll och näthat. Under sin vecka som @sweden har hon med SI:s godkännande använt en blockeringslista, som är framtagen i samarbete med andra experter på näthat. SI har även tidigare givit curatorerna frihet att blockera användare, men denna vecka har det skett i större skala, enligt systematik och dessutom förebyggande. Det har inneburit att även konton som aldrig tidigare interagerat med @sweden har blivit blockerade.”
Ifølge Nyheter Idag står Vian Tahir med overvejende sandsynlighed bag langt hovedparten af registreringerne (https://nyheteridag.se/statliga-asiktsregistret-korrelerar-till-9774-procent-med-vian-tahirs-privata-block-lista/)  Vian Tahir kalder sig på sin hjemmeside for ”netsikkerhedsekspert”. Af andre kilder bliver hun betegnet som venstreorienteret aktivist og ”antiracist”.

En kopi af registret (som det så ud på en given dato) findes her https://zerobin.net/?5bfb0162752a3dea#XOkgaub3T8q/Wl864hoU3vvUEUqw8/C6q948qmlZyeI

Artiklen er oprindelig skrevet til www.trykkefrihed.dk
ANNONSE

2 svar til “Den svenske stat registrerer personer, man vurderer som politisk ukorrekte”

  1. The Lying Press siger:

    Det frie svenske folk fører forhåbentlig også et register med navne og adresser på de svenske landsforrædere?

  2. KnudMadsen siger:

    Hvornår kommer misdæderne så i KZ-lejr? Jeg skal faneme ikke til Sverigstan mere, idet jeg formentlig er i registret.