Nyt

 

Flere svenske politikere og den politiske redaktør på Aftonbladet har lanceret fantasifulde teorier om hvem, der stod bag mandagens bilbrande og hvad motivet var. Nu dementerer politiet de vilde konspirationsteorier.

Både politikere og presse er hurtige til at stemple meningsmodstandere som «konspirationsteoretikere» og affeje det, de kommer med som falske nyheder, men viser selv habile evner i denne disciplin.

Efter bilbrande og tilløb til optøjer i Vest-Sverige mandag har parlamentarikere fra flere partier antydet at det var «racister» eller «højrerekstremister» med politiske motiver, som lå bag de omfattende og tilsyneladende koordinerede bilbrande.

Og det politiske motiv skal selvsagt være at påvirke valget. Og hvem ved – måske Putin var til og med involveret?

De vidtløftige teorier blev lanceret til trods for at det allerede mandag aften fremgik med al ønskelig tydelighed af politiets rapporter, at det var «unge» som stod bag.

«Nattens händelser med maskerade män som brände ett stort antal bilar med 1 månad kvar till valet var välorganiserat. Skulle inte förvåna mig om extremhögern var inblandade på något sätt», tvitret  riksdagsrepresentanten Daniel Riazat (Vänsterpartiet) tirsdag morgen.

Konspirationerne kommer ikke bare fra det yderste venstre. Sygdommen går langt ind i det såkaldte «centrum» – ja til og med «højrepartiet» Moderaterna.

En ledende politiker fra Centerpartiet lanserte tirsdag en teori om at bilbrandene er påsat som led i en påvirkningsoperation før valget om knapt fire uger: «De vil at valget skal handle om bilbrande».

ANNONSE

Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin är en av många som upprörts av måndagskvällens bilbränder i Västsverige. Men han är också övertygad om att det finns en agenda bakom det hela. I ett inlägg på Facebook så skriver han om hur de som tänt på bilarna gjort det för att påverka valutgången.

Hedin ser bare en forklaring:

«Det kan bara finnas en agenda för detta beteende: de vill att valet ska handla om bilbränder. De vill underblåsa avsky och rädsla. De måste rimligen önska sprida bilden av ett laglöst Sverige i upplösning.»

Les Hedins innlegg:

Indlægget har fået likes fra både eks-justitsminister Beatrice Ask (Moderaterna) og Linda Westerlund Snecker (Vänsterpartiet).

Vi tager det en gang til: En tidligere justitsminister fra et selverklæret konservativt parti siger god for rendyrkede konspirationer efter at over 100 biler er brændt og vandaliseret på et par timer.

I kommentarfeltet til Johan Hedins indlæg får konspirationsteorien næring; en kommentator tror det er «de mörka krafterna i Sverige» som ligger bag, og at bilbrandene blev startet på et «militärt sätt». Den kommentar er liket af miljöpartisten Mats Pertoft, politisk sagkyndig for regeringen, skriver Nyheter Idag.

Johan Hedin svarer: «Man vill nästan inte tänka den tanken, men vi vet ju att påverkansförsök har förekommit inför flera val de senaste åren… mycket obehagligt.»

En kommentator affejer konspirationsteorierne med et ord: «Foliehattar» (idioter).

Heller ikke en politisk chefredaktør på Sveriges største avis formår at modstå fristelsen. Aftonbladets Anders Lindberg aner en dybere konspiration bag brandene.

«Väldigt märklig tidpunkt för en organiserad massattack mot bilar på detta sätt. Nästan som om syftet var att påverka valet. Hoppas polisen jobbar snabbt», skrev han på Twitter tirsdag.

Men nu dementerer politiet at der skulle findes politiske motiver bag.

Overfor SVT Nyheter afviser politiets pressetalsperson Ulla Brehm teorierne om, at brandene var organiseret af udenforstående personer med politiske motiver:

– Det finns inget som tyder på det. De personer vi har sett i anslutning till bränderna är lokala ungdomar som är kända för oss sedan tidigare och vi tror inte att någon annan har styrt dem.

 

ANNONSE

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria