LEDER

Simon Wiesenthal skrev en bog der hed Mordere midt iblandt os. Han ville vise at de største drabsmænd så normale ud og boede blandt os.

Det samme kan siges om dagens salafister og jihadister. Men medierne, akademikere og politikere har svært ved at ta det ind over sig. De ønsker heller ikke at vanlige mennesker skal blive mistænksomme overfor nye landsmænd. Derfor bliver historierne om terroristene stående som specielle krim-reportager, og ikke de beretninger om en igangværende krig som de vitterlig er.

Sverige er et tilfælde for sig. Det er næppe tilfældig at en af Paris- og Brussel-terrorens nøglepersoner boede i flere år i Sverige.

Expressen skildrer hans liv og det er fascinerende læsning. Men så stopper det op. Avisen klarer ikke trække konklusioner, eller endsige stille nogle spørgsmål.

Er der for eksempel noget ved Sverige som gør at det er læt at gemme sig væk der?

Hvis man studerer skæbnen til algeriske Mohamed Belkaid (35) alias Samir Bouzid vil man se at Sverige er ved at blive et sikkerhedsproblem for hele Europa. Hvis salafister og jihadister kan finde en tryg havn i Sverige, er det nabolandene som har et problem. De begår ikke terror på hjemmebane.

Det var under navnet Samir Bouzid at Mohamed Belkaid blev standset af østerriksk politi i september 2015. I bilen sad en anden mand, der også gik under alias: Han er i dag kendt som Salah Abdeslam, den eneste der overlevede Paris-angrebene fredag 13. november.

ANNONSE

Vi ser gang på gang at jihadisterne standses av politi, men får køre videre. Det findes ikke noe biometrisk register som gør det muligt at afsløre alias. Politiet sætter heller ikke meget ind på at finde ud af hvem de er. Er det folkevandringen som gør dem sløve? Der er så mange mennesker, så mange navne. De orker simpelthen ikke alt arbejdet?

mohamed.belkaid

Expressen har en meget interessant profil på Mohamed Belkaid. Han kunde været your avarage guy, next door. Hvad skal til for at naboerne begynder at reagere? Der er ingen opfordringer fra politiets side om at rapportere mistænkelige personer, selv om det sikkert daglig er mennesker som studser: Hvem er naboen, egentlig?

Belkaid er registreret som indvandret til Sverige 11. september 2010, men allerede et knapt år forud havde han giftet sig med en svensk kvinde. Hun var 16 år eldre og havde en søn.

Belkaid var frem til 2012 registreret som “Mohammed Ayadi” med tilnavnet Aziz. Navneændring og navneforvirring gør det læt for udlændinger at undgå myndighedernes blik, enten det er skattesnyderi eller terror.

Et biometrisk register ville gøre det sværere at manipulere med identiteterne.

Asocial

Belkaid brød sig aldrig om at lære sig svensk. Paret kommunicerede på spansk. I de fem år han står opført i Skatteregistreret er han nulskatteyder. Han livnærede sig ved kriminalitet.

Mellan 2009 och 2013 dömdes han ett flertal gånger för bland annat stöld, brukande av falsk urkund, snatteri och brott mot knivlagen.

I den sista rättegången – från mitten av 2013 – dömdes Belkaid till 50 dagsböter efter att ha gått runt med kniv inne på Ikea Barkarby. 

Religiøs når det passet

Samboerens søn betegner ham som meget religiøs – når det passede ham.

Mannen ska ha varit djupt religiös redan under sin tid i Sverige, berättar sonen till kvinnan som var gift med Belkaid.

– Han bad flera gånger om dagen och ville att hans fru skulle konvertera, säger sonen.

– Han ville få henne att konvertera. Han var typen som sa ”jag är mannen i förhållandet, punkt”. Han var väldigt religiös när han kände för det. Då åkte han i väg och bad. När han inte kände för det så var det skit samma.

Kalifatet lokkede

Oprettelsen af kalifatet havde en magisk appel på typer som Belkaid. De kunde blive krigere og store mænd. De kunde føre krig mot de samfund, de foragtet.

Enligt uppgifter till Expressen ska mannen ha lämnat sitt parliv i Sverige sent under 2013. Kort senare, i april 2014, dyker han upp som rekryt hos extremistgruppen Islamiska staten, enligt dokument som brittiska Sky News har publicerat.

Enligt formuläret ska mannen ha haft kunskap om islamisk lag och anmält sig frivilligt för att bli självmordsbombare.

Vigtig rolle

Ifølge den kendte belgiske jihad-ekspert Pieter van Ostaeyen har Belkaid spillet en vigtigere rolle i Paris/Brussel-netværket end det som har kommet frem. Ostaeyen mener Belkaid har haft en nøglerolle, i det mindste logistisk:

– Det finns detaljer som pekar på det. Som att ett av de första meddelandena som skickades mellan de inblandade terroristernas telefonnummer den där kvällen, kom från hans nummer.

Aliasene forvirrer. Politiet offentliggorde billeder:

samir.bouzid.soufiane.kayal.laachroui.najim

Også medierne lar sig forvirre af aliasene. Manden til venstre er Naajim Laachraoui og Mohamed Belkaid til høyre, begge med aliaser.

Tirsdag 15. marts var det game over for Belkaid. Da blev han taget på sengen af belgisk politi. De fandt hans kalasjnikov med ammunition, et IS-flag, 11 mobilladere og Nasr al-Suris bog om jihad i Vest.

Belkaid var en kriger, en kriger mod Europa, men det er et Europa som ikke er i stand til at ta ind over sig, at det står midt i en krig.

George W. Bush kaldte dem for “illegal combatants”, folk der ikke respekterede krigens lover, men gemte sig blandt civile. Derfor sendte han dem til Guantanamo.

Europa vil ikke engang indrømme at det er omgivet af illegal combatants, selv ikke når de sprænger lufthavne og metroer i luften.

 

http://www.expressen.se/nyheter/belkaid-kan-haft-stor-roll-i-paris-attackerna/

 

 

 

ANNONSE