Kommentar

Det var svært ikke at blive grebet af Super Bowl feberen, der rasede i USA op til søndagens kamp i Houston:
Samtlige medier flød over med begejstring og med spekulationer, hvorvidt det ville lykkes Atlanta Falcons at
spænde ben for endnu en sejr til New England’s Patriots, der havde hevet pokalen hjem fire gange i træk.

Selvom vi ikke var helt dus med reglerne og mest af alt tidligere havde betragtet denne sportsgren som en
omgang kluddermor involverende store svedige mænd med armering, begav vi os afsted til en lokal bar i Hoboken,
hvor vi kunne se kampen, suge stemningen til os, dele en kande øl og sætte nogle af de 1.4 mia. kyllingevinger til livs,
som amerikanerne spiser ved denne lejlighed.

Med os i tasken havde vi to funklende nye, røde “Make-America-Great-Again”-kasketter, som vi ville iføre os – som
vores beskedne bidrag til festlighederne.

Det var – indrømmet – ikke uden visse betænkeligheder ovenpå en uge, hvor fredelige Trump-støtter havde oplevet
at blive overfaldet og slået til blods, blot fordi de ville deltage i et arrangement med Milo Yannopoulos på et amerikansk universitet.

ANNONSE

Hvor hedt det gik for sig, kan man forvisse sig om på de sociale medier, der viser optagelser af nærmest borgerkrigs-
lignende tilstande med brændende biler, smadrede butiksruder og en professor, der gik fuldstændig amok og havde
glemt alt om ordlyden af First Amendment.

Og vores røde kasketter gik heller ikke ubemærket hen: Den kvindelige, midaldrende tjener,  gav os et anerkendende klap på skulderen og to drinks på sin regning, og  vi fik et langt defensorat for Trump, som havde det helt centrale udgangspunkt, at Washington var helt ude af trit med helt almindelige amerikanere, ikke mindst dem, der bor i de såkaldte “fly over states” (et nedladende udtryk, der svarer til vores udkants-Danmark).

Trump havde set denne dybe afgrund mellem eliten og folket, og hun fandt et link frem på sin mobil, som hun insisterede på, at vi skulle se,  “for det sagde bare alt om, hvad der var galt i USA” og hvorfor Trump var det helt rigtige valg. Det var et interview hun havde set  på kanalen C-Span med den amerikanske professor i political science,Benjamin Ginsberg (John Hopskin’s University):

Interviewet, som kan ses oven for, er timelangt og på et relativt højt niveau. Det er tankevækkende, at vores kvindelige tjener i Hoboken – en repræsentant for den (hårdt)arbejdende og kortere uddannede del af den amerikanske middelklasse – den del, som eliten foragter – både har forhåndsindsigt i de komplicerede samfundsstrukturer, som Ginsberg redegør for og overskud til at redegøre for dem. Det understreger gabet og polariseringen i USA, og udstiller ikke mindst elitens uvidenhed om, og forkastelige foragt for resten af befolkningen.

At Trump har delt befolkningen i to blev yderligere understreget i baren i Hoboken, hvor den anden tjener – den jødiske Jordan – var lige så fascineret af vores bord, og den omstændighed, at to europæere var troppet op til Super Bowl med to Trump-kasketter. Så meget, at han lå i fast rutefart mellem baren og vores bord, hvor han afkrævede os svar på vores støtte til Trump. Selv havde han støttet Bernie Sanders han rullede den forventelige kritik af USAs nyvalgte præsident ud: En rig, priviligeret forretningsmand, der var islamofob, klimabenægter, højrøvet osv., osv..

Vi ville da gerne medgive, at Trump havde sine fejl og mangler, og at det kunstneriske indtryk ofte lod noget tilbage at ønske, men
spurgte om det ikke gjorde et vist indtryk, at en 70 årig mand med sit på det tørre – en mand, som blot kunne trække sig tilbage i sit
Trump Tower på 5th Avenue og nyde sit otium – alligevel valgte at stille op. Det kunne jo rent faktisk tænke sig, at milliardæren Trump
virkelig brændte for USAs ve og vel. For helt almindelige amerikanere.

Efterhånden som aftenen skred frem, havde vi på skift de to tjenere ved vores bord: Når den ene havde forladt os, kom den anden – og omvendt: De havde simpelthen et kæmpe stort behov for at vende emnet, hvilket gav os en trist fornemmelse af, hvor meget låg,
der er lagt på meningsudvekslingen man-to-man og hvor lidt udfordret de enkelte grupper bliver på deres holdninger i USA. Også i USA.

Vi kan i øvrigt varmt anbefale at se interviewet med Ginsberg, der sammen med Jennifer Bachner, har skrevet bogen,What Washington Gets Wrong: The Unelected Officials Who Actually Run the Government and Their Misconceptions about the American People.

Alene Ginsbergs lille indledende fortælling er illustrativ for temaet om eliten i Washington:  Ginsberg havde haft en højtstående kvindelig embedsmand til bords ved en middag, og da han havde omtalt sit bogprojekt (at undersøge, hvordan embedsværket i Washington betragter den befolkning, de forvalter) udbrød hun:
“Everybody knows, that ordinary Americans are a bunch of idiots… Why do you need to do a survey to find that out…?”

Og Super Bowl-kampen…? Der blev skrevet historie den aften, da de to hold for første gang i historien måtte ud i forlænget spilletid. Og Patriots,
der havde været håbløst bagud i en stor del af kampen, lykkedes alligevel med at hale sejren i hus.

 

Kit Louise Strand er uddannet grafiker, tidligere medlem af Etisk Nævn og p.t. bosat i Hoboken, NJ

ANNONSE