Kunstbilde


Theodor Severin Kittelsen (1857-1914)
Blandingsteknikk (blyant og pastellfarger), 52 x 38 cm, privateie.

Kittelsen gjorde mange varianter av dette bildet, og den som er avbildet her, ble sist sett på Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo den 16. desember 1999, der tilslaget falt på NOK 1 200 000,-. Det kan nevnes at i november 2002 gikk en annen (og etter undertegnedes skjønn ikke like god) versjon for NOK 1 300 000,-. Det er vanskelig å la være å tenke på at Kittelsen i mesteparten av sitt liv levde på fattigdomsgrensen – og vel så det.

Rundt 1920 ble et postkort med det samme motiv utgitt av Mittet & Co.

Dompapen (Pyrrhula pyrrhula) er fortsatt en ganske vanlig fugl i Skandinavia og Nord-Asia (det palearktiske området) Den holder stort sett til i barskog. men om vinteren kan den trekke inn mot bebyggelse på jakt etter mat – blant annet knopper på frukt-trær, noe som har gjort den upopulær blant fruktdyrkere. I midten av forrige århundre var den faktisk ganske ofte å se i hovedstaden om vinteren.

I følge tradisjonen skal det bli snø – eller i det minste nedbør – når man hører dompapens fallende fløytetone. Av og til stemmer det, i alle fall etter mine egne erfaringer. Fløytetonen er relativt enkel å imitere, så om man svarer dompapen på samme språk, hender det rett som det er at den kommer flaksende for å se hva du er for en, både sommer og vinter.

ANNONSE
ANNONSE