Nyt

 

Efter briterne i juni besluttede sig for at forlade EU, er de nu begyndt at tale om at genindføre en række af de nationale særkender og symboler, som måtte ofres på unionens alter.

Det drejer sig først og fremmest om sætte det gamle kongeskib Britannia i søen igen, efter at det har været på museum i Skotland siden sin foreløbig sidste sørejse i 1997. Under overskriften “Bring back Britannia to rule the waves” skriver The Telegraph at bl.a. udenrigsminister Boris Johnson og ca. 20 parlamentsmedlemmer bakker op om genindsættelsen af kongeskibet.  “Det er et fantastisk symbol på det det globale England” skal Johnson have sagt, og det er en udbredt opfattelse, at kongeskibet kan væremed til at styrke båndene til resten af Commonwealth.

Men også andre britiske nationalsymboler og særkender har fået ny vind i sejlene: genindførelse af de gamle måleenheder som ounces og pund – i stedet for gram og kilo, afskaffelse af de rødbedefarvede pas til fordel for de gamle mørkeblå, og genindførelse af den klassiske grammar-school. Sidstnævnte har endda premierminister Theresa May som fortaler. Grammar schools var mere akademiske skoler, som blev udfaset fra 1960’erne og frem og i dag. Elever blev udvalgt til skolerne ved en test ved 11-årsalderen og fik herefter en meget boglig uddannelse med fokus på bl.a. litteraturens klassikere. Andre børn kom på mere praktisk orienterede skoler.

ANNONSE

At briterne nu begynder at orientere sig mod at genindføre en række af de elementer, som både de selv og omverdenen forbinder med noget ærke-britisk, viser hvor vigtigt selv små symboler som farven på et pas er. Betydningen af høre hjemme i et land som del af et folk kan ikke undervurderes, og nationalfølelsen afspejler sig i de små ting som farven på passene og særlige måleenheder. Og det viser også, at behovet for at være sig selv og stå ved sig selv med den særlige historie og kultur som binder enhver nation sammen, ikke kan undertrykkes: tre måneder efter folkeafstemningen og allerede inden England formelt har meldt sig ud af EU, er man i fuld gang med at finde den frie nationalstat frem igen.

 

http://jyllands-posten.dk/protected/premium/indblik/International/ECE9017433/briterne-taler-om-at-genindfoere-kongeskibet-og-de-moerkeblaa-pas/.

 

 

 

ANNONSE