Nyt

Jyllands-Posten kan afsløre at manden der forsøgte at dræbe Lars Hedegaard på Frederiksberg 5. februar 2013 i lang tid havde været del af et jihadist-miljø som PET overvåget.

Det lyder helt mærkelig. BH var del af et miljø, der om til at sende mange mand til IS i Syrien.

Gennem interview med efterretningskilder, andre centralt placerede myndighedskilder fra ind- og udland og folk fra BH’s nære omgangskreds kan Jyllands-Posten tegne et nyt og mere detaljeret billede af manden, som politiet stadig leder efter.

Herunder, at BH før attentatet mod Lars Hedegaard havde sin gang i en række kendte islamistiske miljøer i Danmark, der ifølge flere kilder senere blev en del af terrorgruppen Islamisk Stat. Og at PET ifølge kilderne kendte til BH allerede før attentatet. Han var på deres radar, som en kilde udtrykker det, og var allerede dengang sammen med folk, der dyrkede militant islamisme.

Samtidig står det klart, at flere regeringer ifølge en centralt placeret kilde er blevet orienteret om sagen i fortrolighed af PET. Herunder både den daværende socialdemokratisk ledede Helle Thorning-Schmidt-regering og den nuværende Lars Løkke Rasmussen-regering. Samtidig erfarer Jyllands-Posten, at regeringen snarest vil orientere om BH-sagen i Folketingets hemmelige kontroludvalg.

Lars Hedegaard sier i sin bog Attentatet at han er overbevist om at nogen har sendt BH for at dræbe ham.

Utad lod politiet som om efterforskningen stod i stampe. Det var først da de opdagede en bil der havde stået parkeret i mange uger, at der begyndte at ske noget. I bilen fandt de spor af gerningsmanden, så må de ha vidst hvem de ledte efter. Da må de også ha vidst noget om at det stod et miljø bag.

BH var en pionér inden jihadbevægelsen i Danmark. I modsætning til grupper som Hizb ut-Tahrir, skjulte de sin ekstremisme for omgivelserne. Ingen på ingeniørstudiet var klar over hvor langt ude BH var.

Allerede som gymnasiast graviterede BH mod et islamistisk miljø. Vi taler 2003. Det var allerede da så radikaliserede at PET aflyttede deres telefoner.

Sagen starter på et af de mere traditionsrige gymnasier i københavnsområdet i 2003. Her begyndte BH på gymnasiets matematiske linje.

Ifølge flere af hans daværende klassekammerater var han en ganske normal gymnasiedreng, der ikke stak nævneværdigt ud fra mængden af de andre elever. Han var både dygtig og dedikeret til sine fag og virkede i det hele taget glad for livet og det samfund, han var en del af.

Men der var også en anden side.

For allerede dengang begyndte BH at blive venner med folk, der på grund af deres forbindelser til international terrorisme var i PET’s søgelys.

Flere af dem blev endda aflyttet. Og det var ikke småting, der her ifølge PET kom frem.

Hvordan skal man forebygge radikalisering hos personer som BH, der skjuler sine holdninger?

BHs historie viser, at IS var i gang med at bygge celler langt tidligere end det man antager.

Hvilken rolle har Tyrkiet spillet som facilitator for terror?

Dansk politi fik fuldmagt til at bede BH arresteret og udleveret fra Tyrkiet. BH blev arresteret i april 2014. I september blev han udvekslet mod tyrkiske diplomater i IS-fangenskab i Mosul. Men kan udvekslingen lige meget skyldes at Tyrkiet på det tidspunkt samarbejdede med IS? Grænsen var helt porøs. IS fik sine sårede krigere behandlet på tyrkiske sygehus.

ANNONSE

Erdogan spillede, og han anser sig selv for at være den bedste spiller.

Jyllands-Postens artikkel råber på afklaring: Politikerne har vidst mer end de siger. Hvordan kan de lade Tyrkiet slippe så billigt?

Hvis IS har bygget sig op i Europa tidligere end antaget, hvor mange hjemlige krigere kan de ha på plads?

Sagen er premium

http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indblik/Indland/ECE8707494/jagten-paa-spoegelset-fra-raqqa-startede-med-en-togtur/

 

Billedet: Emiren fra Avedøre, Shiraz Tariq, også kendt som Abu Musa, rekrutterede de yngre drenge til IS. Han blev dræbt i Syrien i september 2013

ANNONSE