Nyt

Dronning Margrethe skal på besøg til Tyrkiet, i spidsen for en delegation hvor også forretningsfolk og udenrigsministeren er med. Men sagen om den danske attentatmand BH, der nesten var ved at dræbe Lars Hedegaard, hænger over relationerne.

I stedet for at udlevere BH til Danmark, overlod Tyrkiet ham til IS. Formodentlig var det IS der havde sendt BH i krigen mod Hedegaard.

Daværende udenrigsminister Bo Lidegaard ønsket ikke at træde Tyrkiet for nær. Nu lader man som om Tyrkiet er problematisk, men ikke mere end andre land som Iran og Kina – med Søren Espersens ord.

Men Tyrkiet er anderledes.

Det er NATO-medlem og alligevel på kollisionskurs med sine allierede, fremst USA. President Erdogan er en spiller. Han har spillet højt på IS, og nu har IS vendt sig mod Tyrkiet. Det er mange baller i luften.

ANNONSE

Erdogan har søgt magt også utad, i Europa. Det er meget som taler for at han vil spille på muslimer generelt og tyrkere specielt, i Europa. Han undser sig ikke for at hidse de op mot europeiske lande.

Det gør Erdogan til noget specielt.

For Danmarks vedkommende er det tale om et politisk attentat. Tyrkiet traf et valg da det udleverede BH til IS. Det ønsker selvsagt ikke at uddype hvorfor, fordi forbindelsen til IS er svært følsom. Men forholdet til IS og jihad er også følsom for Danmark. Flere titals danske har rejst til IS. Således er IS også Danmarks sag, og specielt når IS sender en mand for at dræbe en dansk borger, hvilket meget tyder på er tilfælde.

Pudsig nog er det Enhedslisten der er mest pågående:

Udenrigsordfører Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen fra SF kalder besøget for henholdsvis »et fuldstændigt forkert signal« og »meget dårlig planlægning, som bør udskydes«.

Derfor vil Nikolaj Villumsen nu indkalde udenrigsministeren til samråd i sagen.

Naser Khader, udenrigsordfører for de konservative, er også skeptisk til besøget:

»Det er ikke godt, at Danmark på den her måde blåstempler Erdogan, der bliver mere og mere farlig og diktatorisk. Det undrer mig, hvis man holder fast i turen. Det, der er brug for, er tværtimod et stærkt internationalt pres på Erdogan,« siger den konservative ordfører.

Et andet moment er hensynet til oppositionen i Tyrkiet. Den begynder at blive frustreret over at Europa ikke tar større hensyn til den demokratiske udvikling:

Det kurdiske HDP parti, der kom over spærregrænsen ved de to parlamentsvalg i 2015, håber, at besøget vil blive balanceret af møder med de organisationer, der til daglig går forrest i kritikken af den tyrkiske præsident.

»Hvad angår Hendes Majestæt Dronningens besøg i Tyrkiet og hos Erdogan, forventer vi, at programmet også vil omfatte møder med oppositionspartierne, menneskerettighedsorganisationer, medieorganisationer og NGOer,« skriver partiets talsmandskontor via e-mail til Berlingske.

rwand.taher.basil.hassan

Historien der ikke forsvinder. BH med studenterhue til højre.

 

http://www.b.dk/nationalt/dronningen-hives-ind-i-betaendt-debat-skal-besoege-kontroversiel-praesident

ANNONSE