Nyt

RATP, kollektivselskapet i Parisregionen, har stadig større problemer med radikalisering blant en del av sine muslimske ansatte. I følge ubekreftede opplysninger, dreier det seg om et av de franske selskapene som har flest ansatte i politiets register over potensielle jihadister (“fiche S”). Sami Amimour, en av terroristene som utførte angrepet mot Ba’ta,clan, var bussjåfør i Paris helt fram til slutten av 2012.

RATP har 43 000 ansatte. Muslimene utgjør en minoritet. Islamistene blant dem, som nesten samtlige er ansatt som bussjåfører, utgjør en minoritet innenfor minoriteten. Men deres tilstedeværelse blir stadig mer tydelig. I 2012 publiserte en gruppe ansatte, deriblant en muslimsk kvinne, en video der de anmeldte diskriminerende og sjikanerende handlinger fra sine islamistiske kollegaers side. De nektet å hilse på sine kollegaer, nektet kollegaer adgang til felles oppholdsrom de hadde bestemt seg for å gjøre om til bønnerom, i tillegg til å nekte å kjøre ruter som tidligere hadde blitt kjørt av en kvinne.

På bakgrunn av denne anmeldelsen satte RATP i gang en intern gransking, noe som i 2013 førte til publiseringen av det som kalles “Sekularitetsregler” hvor diskriminerende atferd og religiøse symboler og ritualer forbys. En talsperson for selskapet uttalte i går at reglene ikke hadde ført til noen bedring, men bagatelliserte problemet ved å uttale at “vi er et stort selskap med mange ansatte og det er som forventet at vi blant alle disse ser noen av de problemene som påvirker samfunnet som helhet” og tilføyde at “de som ser ut til å bryte de interne reglene, er en mindre gruppe sjåfører.

ANNONSE
This handout picture released on November 16, 2015 by the Amimour family shows a recent picture of Samy Amimour, 28, one of the suicide bombers who attacked a Paris concert hall on November 13 in Paris. Investigators believe he was one of the three men to attack the Bataclan music venue where 89 people were killed. Paris-born Samy Amimour, 28, had been charged with terrorist offences "after an abortive attempt to travel to Yemen", Paris prosecutors said, but his family said he travelled to Syria in 2013.  AFP PHOTO / AMIMOUR FAMILY --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / AMIMOUR FAMILY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ---

Ikke desto mindre økte det islamistiske nærværet i bedriften umiddelbart. Tilstedeværelsen av de nye sjåførene førte til en kollektiv forandring. F.eks. begynte Sami Amimour (28) å la skjegget gro og glattbarberte hodet på denne tiden. Familien til terroristen som sprengte seg i lufta sist fredag, har forsikret at Amimour ikke ble radikalisert i noen moské eller, som enkelte andre i fengsel, men at dette skjedde på arbeidsplassen. Mot slutten av 2012 ble Amimour avhørt av politiet, mistenkt for å forberede en reise til Somalia for å slutte seg til en jihadistgruppe. Som en følge av avhøret ble han ilagt månedlig meldeplikt hos politiet og valgte å slutte i jobben for å forberede en ny reise. Året etter befant han seg i Syria.

Holdningene til de islamistiske sjåførene gikk ikke bare ut over de kvinnelige kollegaene. De forlangte å få servert halalmat i kantinene og spiste isolert fra de øvrige ansatte, sykemeldte seg systematisk hver eneste fredag for å kunne gå i moskéen og avbrøt kjøringen midt i ruta for å gjennomføre bønn. De nektet også å kjøre busser, som hadde reklameplakater på utsiden med bilder av kvinner.

Avisen Le Parisien meldte i sin utgave sist tirsdag at RATP er et av de franske selskapene som har flest ansatte oppført i politiets register over potensielle jihadister (en såkalt “fiche S”). Disse opplysningene lar seg ikke verifisere, siden innholdet i dette registeret er konfidensielt. For noen få uker siden avskjediget buss- og T-baneselskapet en sikkerhetsvakt ettersom vedkommende var oppført i jihadistregisteret og politiet vurderte at det dreide seg om “en høyrisikoperson” og hadde trukket tilbake hans bæretillatelse for våpen.

Nettutgave av El Mundo 18/11, skrevet av Enric Gonzáles

ANNONSE

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria