Nyt

Aker Solution-ingeniøren som ble pågrepet av PST i fjor mistenkt for terrorforbindelser, skal ha utarbeidet en manual “som i detalj beskriver ukonvensjonell bruk av rakettvåpen”, skriver VG.

Det er en avsløring som nok har fått det til å gå kaldt nedover ryggen på flere.

Saken er pinlig for flere enn Aker.

 Det aktuelle dokumentet er på flere sider og bærer Aker Solutions’ navn og logo, ifølge VGs opplysninger. (…)

48-åringen er siktet etter straffelovens paragraf 147 c, bokstav c. Den omfatter å gi opplæring i metoder eller teknikker som er særlig egnet for den som vil begå terrorhandlinger, het det da irakeren ble fengslet 12. mai i fjor.

Likevel ble mannen løslatt fra varetekt 23. juni fjor, med begrunnelsen: ikke fare for bevisforspillelse. Nå kommer nyheten om at han arbeidet med rakettvåpen. Det stiller løslatelsen i et merkelig lys.

Forsøkt hemmeligholdt

Ifølge Aftenposten ønsket begge parter – både PST og forsvarer – å holde navnet hemmelig.

Begge partene ønsket under rettsmøtet i Sandvika at siktedes navn skulle holdes hemmelig.

Domstolloven slår fast at offentlighet er hovedprinsippet i rettspleien, og tingrettsdommer Nørgaard var slett ikke fornøyd med den lovparagrafen Gulstad først forsøkte seg med for at siktedes navn skulle holdes hemmelig.

Tautrekkingen om navnet førte til at rettsmøtet ble utsatt med nærmere én time mens Gulstad ringte sin prinsipal Brynjar Meling.

Til slutt skar dommer Nørgaard igjennom, ga pressen navnet, og fortsatte forhandlingene bak lukkede dører.

Det er ikke spesielt vanskelig å identifisere mannen. NRK oppgav at han figuerer i Aram Rostoms bok «The man who pushed America to war» om Ahmad Chalabi, leder av Iraqi National Congress.

På riktig side?

NRK har sogar intervjuet Rostom om ingeniøren, som kaller ham et “sint, men viktig vitne”.  NRK oppgir at han fant Saddam-politiets mappe på Chalabi og ga det til ham. Den mannen som står beskrevet i Rostoms bok som gjorde det, heter Hamad Shoraidah. Dermed har NRK identifisert ingeniøren.

ANNONSE

Likevel forsøker NRKs Ola Mjaaland å gi en fremstilling som stiller Shoraidah i et gunstig lys: Terrorsiktet i bok: Slik lurte vi USAs utenriksdepartment. Irak-krigen er ikke populær i NRK. En norsk-iraker som hjalp motstandsbevegelsen er kanskje på den riktige siden?

Aftenpostens Andreas Slettholm anlegger samme forsonende skjær over Shoraidahs “utvikling”. Han vendte seg mot amerikanerne, og hvem gjorde ikke det? Samtidig snakker Slettholm opp INCs betydning, selv om han selv skriver at de foret amerikanerne med gale opplysninger.

Han var medlem i Iraqi National Congress, som var en viktig etterretningskilde for amerikanerne i forkant av Irak-krigen. Blant annet skal de ha kommet med de senere tilbakeviste påstandene om masseødeleggelsesvåpen. 48-åringen var en av drøyt 600 irakere som kjempet på koalisjonens side.

Etter det Aftenposten får opplyst var ikke den terrorsiktede 48-åringen en del av leder Ahmed Chalabis nære krets, og var først og fremst aktiv under invasjonen.

— Han hadde en viktig rolle som militær under invasjonen, men har senere tatt avstand fra USAs okkupasjon. Jeg tror ikke dette var av religiøse grunner, men rett og slett fordi han var skuffet og forferdet over resultatet. Det er jo et syn han deler med mange andre, sier en kilde som kjenner mannen fra hans tid i Irak og årene etterpå.

Boken om Chalabi er et vindu inn i en virkelighet som forteller hvorfor amerikanerne nesten totalhavarerte i Irak, og hvorfor det har gått som det har gått siden de trakk seg ut.

Deres ære blir vår skam

Men Shoraidahs historie forteller om hva slags problemer Norge og vestlige samfunn inviterer. Shoraidah tilhører den lille andelen som den liberale fløyen viser til når man vil forsvare både asyl og arbeidsinnvanring. Han har arbeidet i Aker-systemet siden 2012, og den siste tiden også på Johan Sverdrup-feltet. Men han ble altså jihadist og brukte sin kunnskap til å utvikle “ukonvensjonelle” løsninger for bruk av rakettvåpen.

Man skulle tro at PST eller VG ville bringe mest mulig informasjon for å fortelle samfunnet om risikoen man løper, at truslene kan komme innenfra.

Det gjør man ikke. Er det fordi man er forlegen og føler at man blir utstilt til spott og spe?

I en viss forstand gjør man det. Shoraidah har grovt misbrukt den tillit han ble vist, både fra Aker-systemet og det norske samfunnet.

Bakgrunn

Hamad Shoraidah var en høyt utdannet ingeniør. Han er teknisk kyndig, det ser man av hans ansvarsfulle stilling i Aker Solutions. I tillegg har han vært en politisk kameleon, som har krysset fra Saddams regime, over til amerikanerne og deretter til jihad og IS. Underveis har han rukket å bli norsk statsborger og aktiv politiker for SV.

Shoraidah må ha hatt høy selvtillit for han gjorde mye av “arbeidet” på jobb og det var slik man oppdaget at han frekventerte sider som forbindes med terror: dvs IS-propaganda. Det skal ha vært Aker Solutions som varslet PST. Shoraidah ble pågreået 11. mai i fjor, til naboenes store overraskelse.  . De kunne si ham opp for brudd på arbeidsreglementet.
Men det sier noe om Shoraidahs selvbevissthet at han nekter å godta oppsigelsen og har gått til sak mot Aker Solutions. Saken kommer opp for Asker og Bærum tingrett i november.
Hvordan får man en slik selvbevissthet? Ved å tilhøre de som kommer seg opp under Saddam og siden vite å svømme ovenpå.
Shoraidah gikk på det teknologiske universitetet og senere høyere utdannelse for marinen. Han sier selv at han arbeidet i et kriseteam som rykket ut og reparerte ødelagt infrastruktur under den mest intense fasen av krigen med Iran.
Hans profil ligger fortsatt ute på linkedin.com og det er interessant å se hvordan han “stiger” i gradene. Hans reise sier noe om hvordan mennesker klatrer i dikaturer og hva slags ideologisk reise de gir seg ut på når forholdene endres radikalt.
Hamad Shoraidah2
hamed.shoraidah
 Shoraidah hinter om sin idealisme når han skriver at han gjerne vil gjøre noe som “make a difference”, som ikke omhandler penger eller status. Denne idealismen så han i IS og jihad. Det er han ikke alene om. Men i den nye norske offisielle fortellinger passer dette dårlig inn. Hvordan kan en høyt utdannet ingeniør, med fem år i Aker bak seg, velge kalifatet.
Det ryster den norske selvforståelsen helt til grunnen.
Forsvarer er Brynjar Meling, og han finner ingen grunn til at hans klient skal dømmes for sine meninger. Det er ikke en gang han som skal ha lagt ut IS-propganda på egne kontoer:

PST mener også at etterforskningen har avdekket at den terrorsiktede 49-åringen har publisert IS-symboler og graverende bilder og filmer i sosiale medier – deriblant et bilde av en mann som poserer med to lik med avkuttede hoder på Twitter.

– Han benekter at han har lagt ut disse tingene. Vi har bedt om at det gjennomføres ytterligere etterforskning og jeg fikk nylig nye dokumenter fra min klient som nærmest er utelukkelsesbevis, sier 49-åringens forsvarer, Brynjar Meling, til VG.

 http://www.vg.no/nyheter/innenriks/politiets-sikkerhetstjeneste-pst/pst-om-terrorsiktet-aker-solution-ingenioer-lagde-manual-for-bruk-av-rakettvaapen/a/23767322/
En liten kuriositet, Shoraidah beskriver sitt møte med norsk politi i VG. Det forteller at han ikke behersket norsk og at hans holdning til norske myndigheter ikke var preget av vennlighet.
20. november 2013 i VG under rubrikken Hverdagsrasisme:

Politi Rasisme

I juli 2012 kjørte sønnen min Mohammed (21år) bilen min midt på dagen i en sondag, han har førerkort og var ikke beruset. Han krasjet i en motorsykkel ved inngangen til bensinstasjon i nærheten til vår hjem. Føreren til motorsykkelen var lett skadet, det var skadet på bilen og motoren. Vi har fullkasko så det var ikke noe problem. Politiet var på stede og fikk forklaring fra alle partier og vitner. To dager etter ringte politiet og snakket med sønnen min og advarte ham til å si at det var hans feil. Han nektet, neste lørdag ringte samme politiman til ham og advarte ham på nytt (merkelig at politi behandler saken på lørdag). Neste tirsdag var bare sønnen min og dattera mi hjemme, da komet en politipatrulje til huset vårt, omringet de huset, noen banket på front dora og den andre prøvde å knuse terrasse dør. Vi har alarm system på huset og det tar tid til å avkoble den, i dette periode prøvde politiet å knus begge dørene og går inni huset. Da åpnet barna døra sa di at de vil spørre Mohammed om saken og forlatt etter to minutter. Merkelig at politi har ressurser for å ta bilulykke saken på overtid og sende patruljert med to politimann, men de har ikke ressurser for følge kriminelle i hovedstaden! Jeg klaget på politimannen, han ringte meg samme dagen og sa at han bryr seg ikke og at jeg at jeg kan ikke gjøre noe. Han sa at jeg må vare forsiktig. sønnen min blitt behandlet som kriminelle bare for han heter Mohammed. Ingen vil ta saken og politi i Lier og Drammen nektet å ta klagen min. Politi har fri hand når det gjelder innvandrere uansett om de er norsk statsborgere eller ikke.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/krim/aker-solutions-ansatt-48-terrorsiktet-loeslates-fra-varetekt/a/23475627/
ANNONSE

Mest læst

De blev til monstre

Manifest i en mørk tid