Nyt

Flere kraftige brande i litiumbatterier viser de potentielle problemer, som det såkaldte grønne skifte kan skabe for brandvæsenet. I søndags blev Trollhättan i Sverige hærget af en stor batteribrand.

Samme dag oplevede Malmø en stor brand i en boligblok, som sandsynligvis opstod i et batteri, der var ved at blive opladet. Otte personer blev kørt på hospitalet i ambulance. Tidligere på året udbrød der brand i en anden lejlighed i Malmø, hvor årsagen var et eksploderende batteri i en elcykel. Otte personer måtte køres på hospitalet.

Solpaneler kan også skabe problemer for brandvæsenet. Det skriver SVT.

Antallet af brande i svenske solcelleanlæg forventes at stige i takt med, at anlæggene ældes og slides, ifølge Elsäkerhetsverket. Men også nye solcellepaneler på tagene udgør en risiko.

Efter en undersøgelse foretaget af SVT sidste år har myndigheden foretaget en omfattende gennemgang af brandhændelser i forbindelse med solcelleanlæg fra 2018 til 2022, som viser, at Sverige har færre brande end det internationale gennemsnit. Det skyldes sandsynligvis, at de fleste installationer i Sverige stadig er nye og endnu ikke er blevet udsat for slitage.

»Når de bliver ældre, kan installationsfejl og defekter i elektriske materialer forårsage funktionsfejl, men også brande. Med tiden kan vi derfor forvente en stigning i andelen af solcelleanlæg, der forårsager brande og brandhændelser,« siger Mikael Carlson, teknisk ekspert hos Elsäkerhetsverket i en pressemeddelelse.

Men selv nye installationer udgør en risiko i tilfælde af brand. »Problemet er, at så længe solen skinner, bliver der produceret elektricitet«. Det påpeger Stellan Jakobsson, viceberedskabschef i Eskilstuna.

»Der kan være 900-1000 volt i kablerne fra panelerne, hvilket kan være livstruende. Det mest almindelige er, at man kan slukke for strømmen til huset, men ikke fra solpanelerne,« siger Jakobsson.

Et andet problem er de beslag, som panelerne er fastgjort til. »Hvis der går ild i dem, kan panelerne falde ned, og vi er nødt til at have en sikkerhedsafstand til taget, så vi kan arbejde sikkert.«

Både problemet med elektricitet i kablerne og sikkerhedsafstanden fra huset kan betyde, at slukningsarbejdet tager længere tid.

»Man skal ikke fylde hele taget med solceller«, siger Stellan Jakobsson til SVT.

Grunden til det er, at hvis redningstjenesterne skal lave et hul i taget for at ventilere røgen, bliver udsynet bedre, hvor det brænder.

For at gøre det lettere for brandvæsenet i tilfælde af en ulykke er information meget vigtig.

»Det er bedst at informere dem om, at der er solpaneler på taget«, hvis du ringer til alarmcentralen. Så kan brandvæsenet planlægge deres indsats efter omstændighederne.